Keszthely

2014.02.21. 12:05

Tüskevári(as) hangulatban

Keszthely – Matula bácsi, Tutajos, Bütyök, Csikasz. Ugye ismerősen csengenek e nevek? Igen, Fekete István Tüskevár című regényének főszereplői ők, akiknek alakja múzeumban elevenedik meg.

Sámel József

Matulárium. Így nevezte el Túri Török Tibor szépmíves, múzeumtulajdonos a város legújabb, március elsején felavatandó bemutatóhelyét.
- Közel két éve dolgozom a Tüskevár programon, hogy Fekete István remekbe szabott, világhírű regénye alapján Matuláriumot, panoptikumot alakítsak ki - fogalmazta meg a céljait, elárulva, hogy a főszereplőket ábrázoló szobrokat maga készítette el. - Minden erőmmel arra törekedtem, hogy a Vidorka játékmúzeum mellett megnyíló, annak egyfajta filiájaként működő Matulárium életszerűen igényes legyen. A panoptikum hagyományokat tisztelő lesz, ugyanakkor avantgarde jegyeket is visel majd magán.

A Matuláriumban kissé avantgarde módon, hagyománytisztelően jelenik meg a berek világa - mondja Túri Török Tibor, aki szerint a panoptikum a kedvelt regény lapjai közé repíti a látogatót (Fotó: Sámel József)
S hogy konkrétan mivel is találkozik a látogató? Nos, a múzeum bejáratánál kialakított szoborparkban Fekete István szobrát láthatja, több híres meseíró (Grimm, La Fontaine, Andersen, Benedek Elek, Csukás István, Weöres Sándor) arcmásának társaságában. Bent az író emlékszobája kapott helyet, melyben az életéről, a film készítésének kulisszatitkairól kaphatnak információkat a vendégek. Diorámák segítségével bemutatkozik, megelevenedik a Kis-Balaton is. A Matulárium leglátványosabb része kétségtelenül a Tüskevár hangulatát, egy nyári estéjét idéző terem. A helyiségben halásztanyát alakítottak ki nádkunyhóval, melynek előterében Matula bácsi, Bütyök, Tutajos és István bácsi áll, akiknek arcát Túri Török Tibor formázta meg agyagból. Ott áll velük persze Csikasz és Bikfic is. A kunyhó előtt bográcsban halpaprikás készül, A panoptikum látványa, hangulata a regény lapjai közé varázsolja a látogatókat, akik a panoptikumot egy vizet jelképező vízfelületről tekinthetik meg.
Az avatóünnepség kuriózuma lesz, hogy azon részt vesz Seregi Zoltán, a békéscsabai Jókai Mór Színház igazgató-helyettese, aki annak idején Tutajos szerepét játszotta a Tüskevár című filmben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!