Hírek

2017.01.05. 16:28

Utcán végzik a karácsonyfák - A szolgáltatók kérése, hogy a csillagszórókat se hagyják a fenyőkön

Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely - Január 6-án lesz vízkereszt, a hagyomány szerint sokan ilyenkor bontják le a karácsonyfát. Hamarosan nagy mennyiségű fenyő gyűlik össze a településeken.

Hajdu Péter

A hulladékszállítással és -feldolgozással foglalkozó vállalkozások is készülnek erre az időszakra. Minden városban megtervezik, hány autóval, milyen időpontokban gyűjtik össze a kidobott karácsonyfákat.

A 2015-ös karácsonyt követően tavaly januárban például a megyeszékhelyen 853 köbméter mennyiségű tűlevelűt szállítottak el a lakóterületekről, tudtuk meg Horváth Mártontól, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, akitől az idei karácsonyfás menetrend iránt érdeklődtünk.

Kanizsán a társasházi övezetben tegnap is gyűjtötték a fenyőket. Képünkön Orsós László, a Pannonia-cégcsoport munkatársa
Fotó: Szakony Attila

- Zalaegerszegen hétfőn kezdjük a fenyőfák elszállítását. Van már egy jól kialakult gyakorlat, amit a lakók ismernek. Kérjük, úgy helyezzék ki a fenyőfákat, hogy ne akadályozzák a forgalmat, de könnyen megközelíthető helyen legyenek, a társasházi övezetekben a konténerek mellett, vagy a már megszokott helyeken. Így könnyű elszállítani a fákat. Ezzel soha nincs is gond. Fontos, hogy a díszeket szedjék le, mivel a begyűjtött fákat ledaráljuk és elégetjük - mondta Horváth Márton.

Hozátette, nincs meghatározott napja a szállításoknak, minden héten igyekeznek végigjárni valamennyi városrészt.

Nagykanizsán az idén is a Pannonia Cégcsoport gépjárművei gyűjtik a kidobott karácsonyfákat. Ahhoz, hogy a város mégse úgy nézzen ki, mint egy letarolt fenyőerdő, a lakosság együttműködésére is szükség van.

- A korábbi évekhez képest idén új rendszerben történik a fák begyűjtése Nagykanizsán - bocsátotta előre Molnár-Rodek Bernadett, a cégcsoport szolgáltatási és értékesítési igazgatója. - Azaz a biohulladék-gyűjtésbe bevont városrészekben a gyűjtés napján, a január 1-jétől február 24-ig tartó időszakban heti rendszerességgel szállítjuk el a házak elé kihelyezett fenyőket. A lakosságot ezúton is arra kérjük, hogy a fenyőket úgy helyezzék el, hogy azok ne zavarják a közúti forgalmat, illetve a fákon ne legyen karácsonyfadísz és szaloncukorpapír.

A cégcsoport illetékese elmondta, hogy a társasházi övezetekben hétfői és csütörtöki napokon szállítják el a kidobott fenyőket, szintén heti rendszerességgel, január 1-jétől február 24-ig.

- A társasházban élőket arra kérjük, hogy a vegyes hulladék gyűjtésére rendszeresített edényzetek mellé, lehetőleg zöldterületre, vagy a szelektív szigetek mellé helyezzék el a fákat, szintén karácsonyfadísz és szaloncukorpapír-mentesen - hangsúlyozta Molnár-Rodek Bernadett, aki hozzátette: a belváros frekventált területeit a hét többi napján is figyelemmel kísérik a közlekedés zavartalansága miatt, de örülnének, ha az itt élők a biohulladék-gyűjtés napját (kedd) részesítenék előnyben.

Mint megtudtuk: a begyűjtött fenyőfák a bagolai hulladékkezelő komplexumba kerülnek, ahol darálás után értékesítik az aprítékot. Tavaly egyébként a cégcsoport több mint 50 tonna fenyőt gyűjtött össze.

Zalaegerszegen már gyűlnek a lakótelepi házak között a fenyőfák, majd hétfőtől viszik el őket Fotó: Pezzetta Umberto

A keszthelyi hulladékszállítást végző cég ügyvezetőjétől, Kőrös Lászlótól megtudtuk: a városban január 16-án és január 17-én gyűjtik össze a kidobott fákat.

- Hétfőn az egyes, kedden a kettes körzetben szedjük össze a fenyőket. Ledarálás után ezek a keszthelyi fűtőerőműbe kerülnek, tüzelőanyag adalékként - mondta el a cégvezető.

A HUSZ Egyszemélyes Nonprofit Kft. arra kéri a lakosokat, hogy az említett időpontra tegyék ki a házak elé a fenyőket. Akik pedig tovább szeretnék megőrizni a karácsonyfát, és csak január közepe után bontják le, azok a szállítási időpont után ingyenesen leadhatják a fenyőt a keszthelyi hulladékudvarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!