Hírek

2015.09.30. 14:19

Szemléletváltás az alapellátásban

Keszthely - A nyáron életbe lépett alapellátási törvény volt az egyik fő téma a keszthelyi székhelyű Országos Alapellátási Szövetség éves közgyűlésén.

Keszey Ágnes

Augusztus elején lépett hatályba az alapellátási törvény – ezt a szakterületet eddig nem szabályozta ilyen jogszabály. Az Alapellátási Szövetség Nyíregyházán pénteken megtartott közgyűlésén a résztvevők – többek között arról is tárgyaltak, hogy milyen álláspontot képviselnek a végrehajtásokról és részletekről szóló rendeletek kidolgozásában.

– A törvény az egészségügyi alapellátás kapuőr funkcióját hangsúlyozza, a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Az életkorokhoz kötődő szűréseket hangsúlyosabban kívánja megjeleníteni – mondta lapunknak dr. Hertelendy László, az Országos Alapellátási Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a jogszabály megfogalmazása szerint az alapellátás jellemzője a hosszútávú, személyes ellátás és az egészségnevelés.

Eddig nem volt alapellátási törvény - mondta dr. Hertelendy László (Fotó: Keszey Ágnes)

A keszthelyi háziorvos azt is kiemelte, hogy a törvény célja a szakmai és pénzügyi megerősítés, ezt az orvosi korösszetétel kedvezőtlen változása indokolja. A szakmai szervezet elnöke örömmel fogadta, hogy a háziorvosok mellett alapellátásba már beletartozik az ifjúság – és a foglalkozás-egészségügy is.

– Ez azért fontos, mert sok az átfedés, különösen a prevencióban. Mert hiába akarunk prevenciós feladatot adni a háziorvosnak, ha a szűrésre nem lehet igazoltan elmenni a munkahelyről vagy az iskolából. A legtöbb ember pedig csak akkor megy el orvoshoz, ha valami baja van. A szövetség mindig azt mondta, hogy használjuk ki, hogy kötelező jelleggel helyben szűr az iskolaorvos és az üzemorvos, s az eredmények kerüljenek egy rendszerbe. A törvény alapján a fogorvosi szűrések is nagyobb hangsúlyt kapnak – sorolta az elnök.

Az Országos Alapellátási Szövetség azt szeretné elérni, hogy valamilyen módon motiválják az embereket, hogy egészségügyi szűréseken vegyenek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!