Hírek

2015.06.17. 14:08

Több, mint fél éven át kutatta - A nagykanizsai Horváth Nóra kinyomozta eddig ismeretlen családtagjait is

Nagykanizsa – Horváth Nóra több hónapnyi munkával az 1800-as évek végéig vezette vissza családja történetét annak érdekében, hogy a família 1951-ben tartott utolsó nagy találkozóját idén megismételhessék.

Horváth-Balogh Attila

A pünkösdkor megrendezett találkozóra ugyanis szerette volna valamennyi még élő családtagját meghívni a fiatal kanizsai lány, viszont sokukról, a csapat több, mint feléről nem is volt tudomása, mint kiderült a családfakutatás során.

– A munkát tavaly szeptemberben kezdtem el, és bevallom,  nem volt egyszerű, hiszen az általam ismert és élő családtagok aprólékos kikérdezésével kellett felkutatnom a többieket, akik már meghaltak, illetve az élőket, akiket pedig esetleg nem ismerek, mert soha nem találkoztam velük – bocsátotta előre Horváth Nóra. – Az üknagyszüleimig, Csizmadia Jánosig (1874-1955) és Kontor Máriáig (1884-1955) sikerült visszajutnom, tőlük indult a családfakutatás. Tíz gyermekük született, ők és a leszármazottaik alkotják a Csizmadia családot.

– Ez a fotó a családról a dédszüleim 50. házassági évfordulóján készült 1951-ben – mutatott egy megsárgult csoportképet Nóra édesanyja, Horváthné Csizmadia Gyöngyi. – Az volt az utolsó nagy, családi összejövetel.

A nagykanizsai Horváth Nóra kinyomozta eddig ismeretlen családtagjait is. Fotó: Szakony Attila

– Az egyik pécsi nagynéném már régóta mondogatta, hogy kellene szerveznünk egy nagy családi találkozót, én pedig azt gondoltam, hogy egy ilyenre valóban szükség lenne a családi összetartás jegyében – folytatta Nóra. – A kutatások során kiderült, hogy Csizmadia János és Kontor Mária óta 208 tagja lett a családnak, ebből 163-an élnek, és szerencsére, mindannyiukkal sikerült felvenni a kapcsolatot. Sajnos, mindenki nem tudott eljönni az összejövetelünkre, 75-en vettek részt rajta, arra azonban büszke vagyok, hogy még Amerikából is ideutazott rokonunk, aki 1956-ban ment ki, s csak néhány éve járt először újra Magyarországon – ez volt tehát a 2. útja.

Hozzátette, a találkozón az kicsit furcsa volt számára, hogy addig teljesen ismeretlen rokonokkal is találkozott – de most már velük is napi szinten érintkezik a modern kor adta kommunikációs eszközök segítségével.

Horváth Nóra a rendezvényre egy videót is készített a Csizmadia-család tagjairól, továbbá egy zárt csoportot csinált nekik a Facebook-on.

Kérdésünkre elárulta: valamennyi rokon egyetértett abban, hogy két év múlva ismételten találkozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!