Hírek

2015.06.17. 09:56

Szent Rafael nevét veszi fel a Zala Megyei Kórház

Zalaegerszeg - A tervek szerint Szent Rafael, a betegek védelmezője nevét veszi fel a Zala Megyei Kórház. Erről tartottak szerdán sajtótájékoztatót az intézményben.

Magyar Hajnalka

A javaslat civil kezdeményezésre, Zalaegerszeg és a megye díszpolgárai, közéleti, tudományos és művészeti szereplői, valamint a történelmi egyházak  támogatását élvezve fogalmazódott meg. Az erről szóló levelet már átadták Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, aki szintén egyetértőleg nyilatkozott a tervről. Az ötlet körül bábáskodók reményei szerint az épülő új kardiológiai és szívsebészeti centrum kora őszi átadásán egyben már a névadót is megejthetik.

A sajtótájékoztatón dr. Hóbor Erzsébet, Zalegerszeg díszpolgára a hátteret megvilágítva felelevenítette, a kórházi beruházás kezdetekor régi igényként fogalmazódott meg, legyen a kórháznak újból saját kápolnája. Korábban önálló épület szolgált e célra, ám a 60-as években raktár lett belőle, majd lebontották. Sokan hiányolták azonban a lelki élet illő színterét, így az új blokk földszintjén kialakításra került egy 60 négyzetméteres kis kápolna, amelybe káplánt is ígért dr. Veres András püspök. További lendületet adott a kórházi hitélet gazdagítását célzó törekvéseknek, hogy Ocsovai Grácián ferences testvér 2012. őszén Szent Rafael gyógyító főangyal bronz szobrát (Csikai Márta szobrászművész alkotása) ajándékozta a kórháznak. Már ekkor felötlött a gondolat, legyen ő a kórház névadója.

Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze arról szólt, eljön az a pillanat, amikor az emberi tudás és a saját erőnk már kevés, ilyenkor nagy szükségünk van a hit támaszára. Támogatja a névadást, továbbá felajánlást tett, hogy az új kórházi kápolna számára elkészít egy műalkotást. Fontosnak tartotta, hogy a szakrális tér művészileg is igényes küllemet öltsön, a kórház lelki és formai ékessége legyen.

Dr. Hóbor Erzsébet, dr. Gombocz Károly, Németh János és dr. Halász Gabriella Szent Rafael szobránál Fotó: Katona Tibor

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója kifejtette, az alapvető értékek tisztelete nélkül nincs jó gyógyítómunka. Ennek szellemében nagy jelentőségű lépésnek tartja, hogy a kórház szakmai hivatását, segítő-gyógyító identitását jobban tükröző, egyedi nevet kapjon az intézmény.

Dr. Gombocz Károly, a szívsebészet intenzív részlegének vezetője, a kezdeményezés kórház béli patrónusa hozzátette még, az ökumenikus kápolna berendezésére a felekezetekkel közösen gyűjtést indítanak.

Lapunk kérdésére, hogy a névadással járó adminisztratív változások, költségek mit jelentenek a kórház életében, dr. Halász Gabriella elmondta, a digitális világban a nyomtatványok, fejlécek megváltoztatása nem probléma, nem tart tőle, hogy jelentős költséggel járna a változás. Szükség lesz azonban egy új logó tervezésére, egy olyan jelképre, ami Szent Rafael szellemiségét és a modern orvostudományt egyként szimbolizálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!