Hírek

2014.09.15. 05:10

Árvíz Zalában - Az eddig vártnál is magasabban tetőzhet éjszaka a Mura

Zala megyében a vasárnapi napi esőzés folyamatossága és intenzitása jóval alatta maradt a korábbi napokhoz mérten, így a kisebb vízfolyásokon és a Zala folyón a vízszint apadásnak indult. A Mura folyón Letenyénél a vízszint azonban tovább emelkedik, így ott éjféltől elrendelték a III. fokozatú árvízi készültséget.

Korosa Titanilla

Útinform - Útlezárások Zala megyében

Az M70-as autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán a 0+800 és a 2+300 km szelvények között a 7-es főúti csomópontnál a lassító sávot 13.20 órától lezárták, de a két belső sáv járható.

A 6804-es jelű út 0+155-1+540 km között Nagykanizsa-Kiskanizsa városrészben 2014.09.11. 14.30 vízátfolyás miatt lezárva.

A 74-es főút 1+400 – 5+500 km közötti szakaszát, Nagykanizsánál a Principális-csatorna áradása miatt a közlekedés biztonsága érdekében 2014.09.13-án 2:00 órától lezárták.

A 74126 jelű út 0+015-7+874 km közötti szakaszán, Rédics és Bödeháza között vízátfolyás miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 74127 jelű út 0+000-2+716 km közötti szakaszán, a Rédics határhoz vezető bekötőút és Zalaszombatfa között vízátfolyás miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 74128 jelű út 0+000-1+131 km közötti szakasza a Zalaszombatfa bekötőút és Szijártóháza között vízátfolyások miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 7538-as jelű út 4+900 km szelvénynél, Murarátkánál vízátfolyás miatt 2014.09.13. 9.30 órakor lezárva.

A 7549 jelű út a 0+979–2+179 km szelvények között, Szécsisziget- Kerkateskánd között lezárásra került 2014.09.14. 8.30 órától a Kerka-patak áradása miatt.

A 75151-es jelű út 1+900 km szelvényénél lévő hídnál Kerkaszentkirályon a Kerka áradása miatt lezárásra került 2014.09.14. 17.00 órától, a település önkormányzati úton Muraszemenye felől megközelíthető.

Elzárt települések: Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa, Gáborjánháza.

 

A hétfői árvízhelyzeti jelentés Zala megyéből óráról-órára:

01:01 - Homokzsáktöltésben segítenek a zalai rendőrök

A maróci víztározó gátjának erősítése szükséges Kiscsehinél. A napok óta tartó folyamatos esőzés miatt Kiscsehinél 2014. szeptember 14-én a késő esti órákban a maróci víztározónál a gáttest egy része megcsúszott, ezért a zalai rendőrök, valamint a hivatásos tűzoltók mellett önkéntesek is homokzsákot töltenek a gát megerősítéséhez.

 

Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság


06:00 - Árvízhelyzet - reggeli jelentés

Az árvízi helyzet általános javulását mutatja, hogy míg a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére szombaton 111, vasárnap 36 tűzoltói beavatkozást igénylő bejelentés érkezett, a mai napon éjféltől az árvízi helyzettel összefüggően ilyen jelzés reggel hat óráig még nem érkezett.

Míg a Zala folyón Zalaegerszegnél már közel másfél métert apadt a folyó, s a patakok vízszintje is apadni kezdett, addig a Mura folyónál jelentős az emelkedés, így a védekezés a Muránál, azon belül Muraszemenye térségében lesz a mai napon a legfrekventáltabb.

Folytatódik a védekezés Marócnál is, ahol a vasárnap esti órákban a víztározó gátjánál következett be hatvan méter hosszú suvadás. Itt a reggeli órákban megkezdődik az éjszaka folyamán megtöltött többezer homokzsák felhasználásával a víztározó gátjának bordás megtámasztása. A katasztrófavédelem által irányított munkálatokban itt mintegy száz fő vesz részt.

Éjszaka Lovásziban homokzsákos védekezésre volt szükség a megemelkedett vízszint miatt. Az éjszaka folyamán 2000 homokzsákkal biztosították a települést.

Közben megerősítették, a Kerka és a Kebele patakok folyamatosan apadnak, de a gátak megerősítését továbbra is végzik.

A vasárnap este Zalaszombatfáról és Szíjáróházáról Lentiben költöztettek számára a katasztrófavédelem munkatársai megszervezik a hazautazást, hogy otthon maradt állataikat elláthassák.

07:44 - Két nap után visszatérhetnek otthonaikba

A Lenti alacsonyabban fekvő területeiről 2014. szeptember 13-án kitelepített emberek visszaköltözhetnek otthonaikba.

A zalai rendőrök és a Készenléti Rendőrség szombathelyi Bevetési Osztály egységei  2014. szeptember 15-én a kora reggeli órákban megkezdték a Lenti üdülőövezetéből kitelepített lakók visszaköltöztetését.

A lentieknek 2014. szeptember 13-án azért kellett elhagyni házaikat, mert a sok eső miatt a lendvadedesi víztározó gátjánál jelentősen megemelkedett a vízszínt, a víz átcsapott a gát felett, és a kiömlő víz pedig elöntötte Lenti város alacsonyabban fekvő területeit.

 

Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Az utak és az ingatlanok fertőtlenítését a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai végzik.

A visszatelepítést a helyszínen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai felügyelik.

 

08:24 - Lentiben egy lakóépület alagsorába tört be a csapadékvíz

A lenti hivatásos tűzoltók az alagsorba vezető ajtó nyílását homokzsákokkal bevédték, s az addig már befolyt vizet kiszivattyúzták.

 

09:47 - Nagykanizsán a Vár utcában vált szükségessé gyors homokzsákos védekezés

A Principális tovább emelkedő vízszintje egy ingatlant veszélyeztetett. A helyszínen a nagykanizsai hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

 

09:49 - Harmadfok a Murán

Letenye - A Murán az idén eddig még nem kellett elrendelni III. fokú árvízvédelmi készültséget. Hétfő reggelre ez is megtörtént.

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú, 56,4 km-en II. fokú, 13,3 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a helyszínen ellenőrzi a beavatkozások szakszerűségét, a vízügyi ágazat vasárnap Letenyén műszaki irányítói bázist alakított ki.

Hétfőn délelőtt a Mura vízállása Letenyénél 490 cm volt, szintén rekord vízállás (269 cm) van Nagykanizsán a Principális-csatornánál, Győrnél a Rába 464 cm-en áll és szintén harmadfokú a készültség Felsőcsatárnál, ahol a Pinka szintén árad.

Érdekesség, hogy a Mura a régi letenyei határátkelőhelynél rengeteg olajtököt sodor magával, melyek nagy valószínűséggel egy nagyobb szlovéniai ültetvény elöntéséből származnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett, 2014. szeptember 14-én drónról készített képen víz alatt álló terület Rédics és a magyar-szlovén határ között. A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patak áradása miatt a Kebele-tározóban mintegy ötmillió köbméter vízmennyiség áll, csaknem 370 hektárnyi az elöntött terület nagysága.

12:00 - 511 cm-en áll a Mura

5 méter felett a Mura vízszintje. Intenzíven folytatódik a murai áradás, a folyó vízszintje fél 12-kor 511 cm-en állt. Murarátka veszélyben van. Oda hamarosan Letenyéről is indul segítség.

A legmagasabb murai állást 1972-ben mérték, akkor 515 cm-en állt víz, tehát minden idők legnagyobb árvize várható.

Letenyén egy drogéria logisztikai raktárbázisát délben kiürítették.

 

12:24 - Szivattyúzás a salomvári víztározónál

A salomvári víztározó vízszintjének leeresztéséhez szükségessé vált a zsilip nyithatósága érdekében a víz szintjének szivattyúzással történő csökkentése. A műveletet a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók hajtják végre.



12:30 - Összehívták a megyei védelmi bizottsági ülést

Nagykanizsán 12.30-tól összehívták a megyei védelmi bizottsági ülést, melyen részt vesz Rigó Csaba kormánymegbízott és Kossa György dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő. Arról már döntöttek, hogy Maróson a víztározót leeresztik, hogy megóvják a környező településeket.

 

14:11 - Murarátkán a víz kettészelte a falut

Alig negyed órája fejeződött be az összevont megyei védelmi bizottság ülése a dél-zalai városban. Mint azt Rigó Csaba zalai kormánymegbízott elmondta:  vízügyi szakemberek szerint a Mura 10-12 órán belül várhatóan 530 centiméternél tetőzik majd. Az eddigi legmagasabb vízállást 1972-ben mérték, akkor a folyó 514 centiméterig emelkedett. A kormánymegbízott hangsúlyozta: minden erőforrást biztosítanak a védekezéshez. Rigó Csaba azt is elmondta: a délelőtt során intézkedett a maróci víztározó részleges leeresztéséről, hogy a környező településeket megvédjék.

Egri Gyula, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője hozzátette: Murarátkán és Muraszemenyén most is folyik a megelőző védekezés, utóbbi településen tovább magasítják a 600 méter hosszú homokzsák védművet. Itt közel 150 önkéntes és hivatásos dolgozik. Murarátkán a víz tulajdonképpen kettészelte a falut, sok helyen az udvarokban is áll a víz, de embereket még nem kellett kitelepíteni.  Az M7-es és az M70-es járható, csupán a gyorsforgalmi útszakasz tornyiszentmiklósi lehajtójánál kell homokzsákokkal védekezni.

Az intenzív esőzések miatt ár- és belvízzel elöntött útszakasz Bödeházán 2014. szeptember 15-én. Bödeháza az egyik elzárt település Zala megyében, amely csak Szlovénia felől közelíthető meg. MTI Fotó: Varga György

A katasztrófavédelem munkatársa csónakot húz Muraszemenyén, a megáradt Kerka miatt vízben álló a Zrínyi úton 2014. szeptember 15-én. MTI Fotó: Varga György

A katasztrófavédelem munkatársai egy lakót költöztetnek ki csónakon Muraszemenyén, a megáradt Kerka miatt vízben álló a Zrínyi úton 2014. szeptember 15-én. MTI Fotó: Varga György

 

16:42 - Átlépte az éjszakára várt vízszintjét a Mura

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint hétfő délután átlépte a Mura vízállása Letenyénél azt a szintet, amelyet csak este tíz órára vártak a védekezés résztvevői. A honlap automata mérős adatai szerint hétfőn 16 órakor 542 centimétert mutatott a vízmérce, ez 24 óra alatt több mint 130 centiméteres vízszintemelkedést jelent. A folyó eddigi rekordvízállását 1972-ben mérték, akkor 514 centiméter volt a legmagasabb vízszint.

 

18:55 - Murarátkánál több helyen is védekeznek

A Murán még tartott a korábbi árhullám, amikor megérkezett az újabb. A folyó vízszintje hétfőn késő délután 544 cm volt ez a valaha mért legnagyobb vízállás. Letenyén hétfőn a katasztrófavédelmi őrs területén is kialakítottak egy koordináló bázist.

Árvízi védekezés Murarátkánál. Fotó: Mirkó Imre

Murarátkánál nagy a baj, itt egyidőben több helyen is védekeznek. A falu elején közepén és végén is folyamatosan rakják le a homokzsákokat és a három helyszínen túl szinte az öszes gátat megerősítik. A helyszíneken a rendőrség, a katasztrófavédelem, a vízügy, a szolgáltatók szakemberein kívül szinte az összes környékbeli tűzoltó egyesület részt vesz a védekezésben. Az árvízben rengeteg szarvas, őz, vadállat pusztult el.  A Mura rekord-tetőzését hétfő éjszakára várják.

 

19:11 - Az eddig vártnál is magasabban tetőzhet éjszaka a Mura

A korábban vártnál magasabban, 555 centiméter körüli rekord vízállással tetőzhet éjszaka a Mura Letenyénél - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő este az MTI-t.

A Mura intenzív áradása miatt változatlanul harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyón, amelynek vízállása 549 centiméter volt 18 órakor. A hidrológus szakemberek becslései szerint a Mura Letenyénél rekord vízállással, 555 centiméter körül tetőzhet éjfél körül. Ezen a szakaszon 1972-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, ami 514 centiméter volt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nagy erőket csoportosított át a térségbe, az igazgatóság 25 munkatársa mellett más vízügyi igazgatóságoktól további 100 érkezett a murai árvízi védekezéshez. A védekezési munkákhoz 100 ezer homokzsákot igényeltek.

Murarátkán, a körtöltés mentén szükségessé vált nyúlgát építése, a töltés megerősítésére 20 ezer homokzsákot használtak fel. A megyei katasztrófavédelem mellett önkéntesek, rendőrhallgatók is segítenek a helyszínen, ahol összesen 120 ember vesz részt a munkálatokban.

Tótszerdahelyen a Borsfai-patak jobb partján 400 méter hosszúságú nyúlgátat építenek. Folyamatos szivattyúzásra van szükség Murakeresztúron, Molnáriban, Tótszerdahely több részén és Murarátkán is.

 

19:30 - Már 250 rendőr szakközépiskolás a muraszemenyei gáton

A Mura áradása miatt veszélyeztetett településeknél együttes erővel folyik a megelőző védekezés. Muraszemenyénél a katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek munkáját 2014. szeptember 15-én is zalai rendőrök, körmendi rendészeti szakközépiskolások, készenléti rendőrök, polgárőrök, valamint önkéntesek segítik homokzsákok töltésével, a gát építésével és erősítésével.

Forrás: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

 

20:03 - Regionális irányító törzset hozott létre a Dunántúlon a katasztrófavédelem

Az elhúzódó árvízi védekezés miatt Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzset hozott létre nagykanizsai központtal a Dunántúlon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF helyettes szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel, aki a regionális törzs szóvivői feladatait is ellátja, elmondta: a tábornoki irányítású egység feladata a Murán, a Dráván és ezek mellékfolyóin zajló védekezés koordinálása. A vízügyi előrejelzések szerint ugyanis a Mura vízállása meghaladja az eddigi legmagasabb mértéket.

Közlése szerint a folyó által veszélyeztetett Alsószemenyén, Murarátkán, Letenyén, Tótszerdahelyen, Molnáriban és Murakeresztúron folyamatosan magasítják és erősítik a védműveket.

A munkálatokban a katasztrófavédelem hivatásos erői mellett a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, a polgárőrség és önkéntesek is részt vesznek.

A töltéseken több mint 400 ember dolgozik, több mint 60 munkagéppel; a védekezéshez mintegy 50 ezer homokzsákot használnak fel, amelyekbe nagyjából 800 köbméter homokot töltenek - közölte Mukics Dániel.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több száz polgárőr vesz részt az árvízi védekezésben Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Veszprém, Vas és Zala megyékben. A Balaton, a Duna, a Tisza érintett településein 432 vízi polgárőr teljesít szolgálatot.

Kapcsolódó anyagok:

Országos ár,- és belvízi helyzet

Árvízi helyzetjelentés Zala megyéből vasárnap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!