Hírek

2014.07.01. 18:15

Megváltozott a mobilparkolás rendszere

Zalaegerszeg - Megváltozott keddre a mobilparkolás rendszere. A 2011/CC. törvény alapján a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vette kézbe a szolgáltatást, gyakorlatilag állami kézbe került a rendszer.

Hajdu Péter

A törvénnyel bebiztosított rendszerben egyetlen szálka maradt. A mobilparkolási szolgáltatást korábban kézben tartó Első Mobilfizetési Elszámoló Szolgáltató Zrt (EME Zrt.) kifogást emelt, mivel szerintük a nemzeti rendszer önkormányzati jogkört vont el, és az Európai Bíróság lépését várja ez ügyben. Viszont kedden reggel már nem tudott szolgáltatni.

A minisztérium és a Nemzeti Mobilparkolási Zrt. intézkedése nyomán kedd reggelre megváltozott a korábbi 810-es hívószám, mától már csak a 763-ason lehetett telefonon beregisztrálni a parkolórendszerbe. Egy olvasónktól kapott információ szerint hétfőn este még telefonon azt a tájékoztatást kapta az EME Zrt.-től, hogy folytatni fogják a szolgáltatást. Kedd reggel, parkoláskor meg is kapta a válasz sms-t, otthagyta a kocsit, de röviddel később jött egy újabb üzenet, miszerint menjen vissza fizetni, mert már érvénytelen számot hívott.

- Két hete töltöttem fel az EME-nél vezetett számlámat 10 ezer forinttal, amiből még csak 3 ezret parkoltam le. Hogyan, és ki fizeti majd vissza az ott maradt pénzemet? - kérdezte olvasónk.

Metál Gábor mobiltelefonjával az egyik zalaegerszegi parkoló-automatánál. Az összes készüléken kinn vannak a tudnivalók (Fotó: Katona Tibor)

Erre sajnos mi sem kaptunk megnyugtató választ. A zalaegerszegi Városgazdálkodási Kft. parkolási ágazata egy helyi közvetítő mobilparkolás ügyben, Koválcsik Miklós ágazatvezetőt kérdeztük, kaptak-e észrevételeket, és büntettek-e tegnap a változás következtében? Az ágazatvezető közölte, emiatt nem fizettettek tegnap pótdíjat, hozzátette, voltak náluk érdeklődők a változás ügyében.

- Korábban Zalaegerszegen a mobilfizetési lehetőséget az EME Zrt. biztosította, a 810-es számon lehetett hívni őket. Most már a törvény értelmében csak a Nemzeti Mobilfizető Zrt.-n keresztül lehet a szolgáltatást elérni, az EME Zrt.-vel nem tudtak szerződést kötni, ez egy tőlünk független ügy. Kedden reggeltől a hívószám 763-ra változott. Tehát, ha valakinek egy 30-as telefonja van, annek először be kell ütni a 30-at, majd a 763-at, utána pedig be kell ütni az ismert zónakódot, ami minden automatán kinn van. Hétfőről keddre virradó éjszaka minden kollégánk kint volt, és átmatricáztunk valamennyi automatát a városban. Összesen 87 automata működik a megyeszékhelyen. Zalaegerszegen tehát minden parkolóban lehet telefonos parkolást indítani - válaszolta érdeklődésünkre Koválcsik Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!