Hírek

2013.12.03. 17:30

„Olcsóbb készpénzfelvétel? Utánanéztünk!”

Múlt pénteken jelent meg az a kormányrendelet, amely a bankoknál februártól igénybe vehető ingyenes készpénzfelvételi lehetőség igénylésének módját tartalmazza.

Hajdu Péter

Mint már ismert, módosították a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló törvényt. ami lehetővé tette a szolgáltatási díjtól és költségtől mentes készpénzkifizetést. A módosítás nyomán a pénzintézeteknek februártól lehetővé kell tenniük az automata bankjegykiadó gépekből történő költségmentes készpénzfelvételt, havonta kétszer, legfeljebb 150 ezer forintig. A feltételek között szerepel többek között, hogy az a fogyasztó élhet e lehetőséggel, aki a 16. életévét betöltötte, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és a pénzforgalmi szolgáltatónál nyilatkozatot tesz, megjelölve azt a számlát, amelyre az ingyenesség vonatkozik. A nyilatkozatot amelynek tartalmát és formáját is meghatározza a rendelet december 1. és 2014. január 20. között lehet megtenni, ha a számlatulajdonos már február 1-től igénybe akarja venni a kedvezményt.

Pénzintézeteknél érdeklődtünk, hogy az első naptól megindultak-e a nyilatkozók, mekkora az érdeklődés e lehetőség iránt?

Kíváncsiak voltunk a lakosság véleményére is. Természetesen nem volt mód reprezentatív felmérést készíteni, de a tegnap megkérdezett három járókelő közül csak egy tudta, hogy ingyen, tehermentesen is vehet fel készpénzt februártól, ha nyilatkozik e szándékáról bankjánál.

-Most is pénzt vettem le - kezdte válaszát az egyik bankból éppen kijövő Gál Attila. - Most kaptam tájékoztatást a banktól a havi számlavezetési díjról. Korábban évenként küldték az elszámolást, de most jött egy sms, hogy valamivel több, mint ezer forintot vonnak le a havi számlavezetésért. Nem, sajnos nem hallottam még arról, hogy kérhetek ingyenes készpénzfelvételre is lehetőséget. Nekem nem szóltak erről. Jönnek levelek a banktól, de gyakran dolgozom vidéken, úgyhogy nem mindig nézem meg, mit írtak. De ennek utánanézek, mert jönnek az ünnepek, és kérni fogom, hogy tehermentesen vehessek le a számlámról pénzt.

Gál Attila

A Petőfi utca sarkán levő automatából vett ki készpénzt Prok-Óvári Mónika, amikor megszólítottuk.

-Még nem hallottam róla, hogy költségmentesen is levehetek majd pénzt februártól. A férjem fizetéséből, a három gyermekünk utáni gyesből és a családi pótlékból származik a család jövedelme. Nálunk az a szokás, hogy nem sokszor, hanem kétszer veszünk fel a havi költségeinkhez bizonyos összeget. Ha így van, élni fogok ezzel az új lehetőséggel.

Prok-Óvári Mónika éppen pénzt vett ki az automatából, ezt a tranzakciót még költség terheli

-Figyeltük a híreket, és anyagilag érint bennünket ez az ügy. Természetesen kihasználjuk a lehetőséget. Nyilatkozatot teszek, kérem, de úgy tudom, az interneten is el lehet intézni, nem szeretnék ezért a bankban sorban állni - mondta érdeklődésünkre Némethné Molnár Edit.

Némethné Molnár Edit ugyancsak nyilatkozatot tesz bankjánál, élve a kedvezmény lehetőségével

Az országban a lakossági ügyfelek közül legtöbben az OTP-nél vezettetik számlájukat. A banktól e-mailben tudtuk megkérdezni, hogy mekkora volt az érdeklődés. A sajtóközponttól azonban csak azt a választ kaptuk, hogy a díjmentes készpénzfelvétel témakörében minden fontos információ megtalálható a bank internetes nyitólapján, illetve aloldalain. Az OTP egyébként valóban részletes információkat közölt az ügyfelek számára. Többek között azt is, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében külön sort biztosítanak azok számára, akik nyilatkozatot kívánnak tenni, és az ügyfélhívón is külön nyomógomb segítségével lehet ez ügyben sorszámot kérni.

A Sopron Banknál érdeklődésünkre közölték, hogy a díjmentes készpénzfelvételről nem nyilatkozhat senki, nem kaptak erre engedélyt.

Rétiné Varga Éva, a Bak- és Vidéke Takarékpénztár vezetője viszont érdeklődésünkre elmondta, a 7 ezer lakossági bankszámlás ügyfelükből a hét elején 30-an írtak alá nyilatkozatot, amelyben megjelölték a számlát, melyről tehermentesen vehetnek le készpénzt. Arra a kérdésünkre, nem érzik-e fenyegetésnek Rogán Antal nyilatkozatát, miszerint súlyos következményekkel járhat, ha valamely bank megpróbál kibújni a rendelet alól, azt válaszolta: Nem a médiából, és nyilatkozatok alapján dolgozunk, hanem aszerint, amit a törvényben ránk vonatkozóan leírtak.

Érdeklődésünkre az Erste Bank nem válaszolt, a K&H-tól kapott válasz szerint náluk december 2-án 774 nyilatkozatot adtak le az ügyfelek, kérve a költségmentes készpénzfelvételi lehetőséget.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!