Hírek

2013.09.15. 14:07

Elszármazottak ünnepe: a falu jótevőjéről is megemlékeztek Söjtörön

Söjtör – Az iskola bejáratánál tablót állítottak Festetics Mária tiszteletére, valamint róla nevezték el a világháborús emlékműnél lévő teret a hét végén a söjtöriek.

Horváth A. Attila

Szombaton rendezték meg a településen az elszármazottak idei találkozóját, amelyet részben Festetics Mária, Erzsébet királyné egykori udvarhölgye és bizalmasa emlékének szentelt az önkormányzat. A tolnai Festetics-családból származó grófnő Söjtörön nevelkedett, majd Deák Ferenc és Andrássy Gyula tanácsára 1871-ben Erzsébet magyar királyné szolgálatába állt, 27 évvel később, a királyné halálát követően pedig visszatért a zalai településre. Mária, mint a helyi uradalom vezetője és gyarapítója Söjtör jótevőjeként, a rászorulók támogatójaként vált ismertté, az utókor ezért is érzi fontosnak emléke ápolását.


A szombati találkozó nyitórendezvényén – ahol a vendégek egy része reformkori ruhát viselt – Baksa István polgármester köszöntő beszédében úgy fogalmazott:  ünnepnek és kikapcsolódásnak  szánták e napot, amely alkalmat teremt a közös múlt és identitás megélésére.

– A hazahívásra sokan igennel válaszoltak, a találkozó megerősíti a söjtöriek együvé tartozásának érzését – mondta a polgármester, majd az idén 60 éves Deák Ferenc Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort. Később felavatták a Festetics Mária életét és a Festeticsek söjtöri történetét bemutató tablókat, valamint a grófnőről elnevezett teret. Az iskolában a régi relikviákból nyílt kiállítás, emellett képzőművészeti tárlat, tanár-diák találkozó, a Söjtöri Népdalkör Egyesület fellépése, több kiegészítő rendezvény és kulturális műsor is élményt kínált a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!