Hírek

2013.06.23. 14:48

Hörögtek, üvöltöttek a traktorok Borsfán

Száz, helyből és az ország távoli pontjairól érkezett traktort csodálhattak meg a szántóföldi monstrumok szerelmesei a szombaton immár 3. alkalommal megrendezett Veterán Gép és Dutra Találkozón.

Horváth-Balogh Attila

Bízvást állítható, hogy a Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület a dél-dunántúli térség legjobb traktoros fesztiválját hozta ismét tető alá - sőt, a szervező elnök, Bánfai Zsolt szerint a szakma országos szinten is a 3. helyre teszi a borsfai "erődemonstrációt". Mert ez az, szombaton egymásnak feszültek a lóerők, meglett férfiak hallgatták szájtátva, ahogy újra, meg újra felhörgött a Dutra D4KB-ba szerelt 6 hengeres Csepel-motor, s jó páran utasként ki is próbálhatták, milyen az, amikor a lovak elszabadulnak.

- Legfontosabb  törekvésünk, hogy a régi gépek kapcsán közel hozzuk egymáshoz az embereket, népszerűsítsük a magyar gépgyártást, főleg a Hoffer és a Dutra traktormárkákat - mondta Bánfai Zsolt. - Ezeket magyar emberek tervezték és gyártották, s a mai napig, 40-50-70 évesen is működőképesek.

A Somogy megyéből, Babócsáról érkezett Horváth István egy 1953-ban készült 180-as Steyrt, egy Lanz-Bulldogot és egy K25-ös Zetor traktort hozott. Pontosabban őt hozta az egyik, mert segítőkkel mindhárom gép a saját kerekén gurult el Borsfára.

- Nézze, ennek a Steyr traktornak milyen szép a formája, akkor még adtak a kinézetre - mutatta. - Huszonnyolc lovas gép, és 2800 köbcentis. A Lanz-Bulldog egyhengeres, és bár 1954-ben gyárották, már volt hidraulikája és hárompontos felfüggesztése. A Zetor pedig szintén kiváló traktor volt a maga 25 lovával. És még ma is az, a "testvérével" szalagfűrészt hajtok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!