Hírek

2013.03.07. 11:40

Nyolc esetben büntettek tiltott dohányzás miatt a megyében

Zala megyében összesen 160 ezer forint egészségvédelmi bírságot szabtak ki az elmúlt két hét folyamán a tiltott helyen dohányzók büntetéseként.

Magyar Hajnalka

Mint arról beszámoltunk, február 18. és március 4. között megyénkben is akció keretében ellenőrizték a nemdohányzók védelmét biztosító törvény betartását a közegészségügyi felügyelők. A tapasztalatokról dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos és Buzáné Mozsár Márta közegészségügyi járványügyi felügyelő tájékoztatta lapunkat.

- Az elmúlt két hétben közel 270 egységben történt ellenőrzés, a közegészségügyi szakemberek munkájukat közterület felügyelőkkel közösen végezték. A törvény előírásainak betartását egyebek közt színházban, polgármesteri hivatalban, ügyészségen, bíróságon, múzeumokban, áruházak előtt egyaránt ellenőrizték. Emellett több mint 110 esetben jártak autóbusz és MÁV pályaudvaron, autóbuszon, vonaton, megállókban, játszótereken, aluljárókban, iskolák valamint egészségügyi szolgáltatók bejárata előtt.

Összességében megállapították, hogy a tilalom jelzése mellett a dohányzóhelyek kijelölése is megtörtént, mégpedig az előírások figyelembevételével. A megfelelő matricákat szembetűnő módon helyezték ki a közforgalmú intézményekben, a vendéglátóegységekben. A buszmegállókban például nem csak a menetrend mellett, hanem gyakorta a buszmegállók oldalfalán is feltűntek a szükséges piktogramok.

A 270 alkalomból 8 esetben róttak ki bírságot. Valamennyi szabályszegés buszmegállóban tiltott helyen történő dohányzást jelentett. Három esetben 14-18 év közötti fiatalok sértették meg a törvény előírásait. Az érintettek tisztában voltak vele, hogy tiltott helyen dohányoztak, ám a kiszabható büntetés lehetséges mértékét nem ismerték (legalább 20 000, legfeljebb 50 000 forint). Összességében a felügyelők 160 ezer forint egészségvédelmi bírsággal sújtották a szabálysértőket. A büntetés igazodott a cselekmény súlyához és az elkövetők személyi körülményeihez.

Az akció érdekes tapasztalataként említhető, hogy mivel zárt térben tilos a dohányzás, értelemszerűen megemelkedett a közterületen dohányzók száma. Így egyre nagyobb erőfeszítéseket kíván a közterületek, parkok folyamatos tisztán tartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!