Hírek

2012.05.29. 02:29

A jó malmi lisztből lesz foszlós

Vasboldogasszony - A végéből gyúrják, de az elején sütik a langalót. Laikusként így fordítottam le magamnak a sokak által kenyérlángosként ismert finomság születését.

Arany Gábor

- Régén mindig sütöttünk itthon kenyeret, amikor férjhez mentem én is folytattam ezt a szokást - árulja el a kezdetről Gorza Imréné, akivel legutóbbi falujárás programunkon, Vasboldogasszonyban találkozhattunk.

A lugas árnyékában már illatozott a friss kenyér, perec és lángos, rávalóként tökmagolaj és tejföl kínálta magát.

- Este kovászolunk, hajnalban dagasztunk. A jó malmi liszt a titka az egésznek, meg a dagasztás és a kemence, akkor lesz foszlós a tésztája - foglalja össze közel hat évtized tapasztalatát Margit néni.

- Mi Zalabaksáról hozzuk a lisztet, az vált be. A tésztát a teknőben pedig addig kell gyúrni, amíg nem csöpög a padlás, amikor már folyik az izzadság a homlokunkról - magyarázza.

Alkalmanként nyolc-tíz darab 2-2,5 kilós kenyér formálódik lezük alatt. A langalót pedig a végén, a teknőben maradt tészta kotradékából, más néven a vakarcsból gyúrják. De ezt kapja be először a kemence szája, és csak utána csússzannak be a veknik, hogy két óra alatt gyönyörű szőkés-barnára piruljanak.

- Csak pár évet hagytam ki, amikor eljártam dolgozni, aztán nyugdíjasként újra belefogtam a kenyérsütésbe. Hetente, kéthetente, attól függ, mennyire fogyott. A családnak szántam, de aztán ment a híre, így már ismerősök is kértek belőle - mondja Margit néni.

A Gorza-féle kenyeret már Vasboldogasszony határain túl is megismerték, mert hat évvel ezelőtt meghívták őket az egerszegi falumúzeumba a hagyományőrzők közé. Sikerük láttán azóta is sokfelé hívják őket, ezért jött az ötlet: helyben süssenek, de ahhoz mobil kemence kell. A terv és kivitelezés fiúk, Gorza Tamás ügyességét dicséri. Az ezüstre fújt szerkezet kis teherautóval könnyen szállítható.

- Az itthoni kemencében finomabb a kenyér, de lángosból, perecből egy-egy rendezvényen több száz embert így tudunk megkínálni - árulja el Gorza Imre, s mire idejutunk a beszélgetésben, már csak a kenyér illata marad a lugasban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!