Hírek

2012.04.18. 11:22

Milyen államfő lesz? Zalai vélemények Áder János jelöléséről

Körkép - A miniszterelnök szóvivője és a Fidesz frakcióvezetője hétfőn este jelentette be: Áder Jánost jelöli a kormánypárt államfőnek. Zalai közéleti személyiségeket kértünk reagálásra.

Zalai Hírlap

- Személyesen is jól ismerem Áder Jánost, évekig dolgoztunk együtt az alkotmányügyi és az alkotmány-előkészítő bizottságban - bocsátotta előre a zalaegerszegi dr. Szigethy István, volt országgyűlési képviselő. - Jó képességű, intelligens, művelt embernek tartom, szakmailag biztosan el tudja majd látni a feladatát. Az egy másik kérdés, mennyire tudja majd érvényesíteni önálló véleményét. Erre a jövő ad választ. Kiegyensúlyozott személyiség, humora is van - tette hozzá.

- A fideszes választékból én is őt tartom a legalkalmasabbnak e feladat ellátására. A hatalommegosztásból adódó köztársasági elnöki funkciónak kiegyensúlyozó szerepe van - vett fel egy újabb szálat, megjegyezve: ez Schmitt Pálnál nem működött.


Dr. Szigethy István szerint az is a jelölt személye mellett szól, hogy Áder János az elmúlt években nem vett részt közvetlenül a belpolitikában. Különleges feladat vár rá, sürgősen ki kellene javítani az elmúlt két év jogalkotási hibáit, ehhez a Brüsszelben szerzett tapasztalata segítséget jelenthet. - Személye már csak azért is új színt hoz, mert 53 évével ő a legfiatalabb a honi köztársasági elnökök sorában. Az bizonyos, nem kell tartani attól, hogy olyan szakmai hibákat követ el, mint tette azt például búcsúbeszédében Schmitt Pál, aki az ártatlanság vélelme helyett védelmét mondott...

Török Zoltán zalaegerszegi református lelkész szintén személyesen ismeri, és nagyra becsüli Áder Jánost. Mint mondta, gyakran lehet azt hallani, hogy csak reprezentatív funkciója van a köztársasági elnöknek, ám valójában fontos állami és államközi feladatokat lát el, és személyével a biztonságot jeleníti meg.

- Megbízható, felkészült és hivatásában megfontolt embernek tartom Áder Jánost, jó érzéssel fogadtam a hírt, hogy ő lesz a köztársasági elnök. Első megnyilatkozása is biztató volt számomra. Azt sajnálatosnak tartom, hogy pártkatonaként emlegetik, hiszen ő önálló személyiség, tevékenysége amúgy a rendszerváltás óta ismert. Úgy gondolom, akinek Isten hivatalt ad, megadja a bölcsességet is hozzá...

Török Zoltán szerint el nem veszett, de valóban megrendült az államfői hivatal tekintélye az elnök távozásának körülményei miatt. Ádert ugyanakkor nem kell az elődeihez hasonlítani, az a jó, ha határozottan adja önmagát.


Dr. Márkus Ferenc, Nagykanizsa díszpolgára érdeklődésünkre hangsúlyozta: a rendszerváltás óta képviseleti demokrácia van Magyarországon, tehát akit a választott országvezetés az államfői tisztségre jelöl, azt eddig is elfogadta és most is elfogadja.

- Amúgy tisztelettel gondolok vissza valamennyi köztársasági elnökre, tettei, megnyilvánulásai, értékessége, s eredményessége alapján - mondta dr. Márkus Ferenc. - Ez alapján a legkevesebb, hogy megelőlegezem a mostani jelölt esetében is, hogy tiszta jellem, nemes szellem, következetes és felelősséget vállaló ember. Hiszem, hogy a mindenkori jelölt képes megtestesíteni a nemzet egységét, ráadásul Áder János személye arra is garanciát jelenthet, hogy - ha egyáltalán szükség van rá - helyreállítsa külföldön a köztársasági elnöki tisztség méltóságát.

Dr. Márkus Ferenc hozzátette: pártpolitikán kívüli személyt az elmúlt húsz évben, de most sem lehet találni, ezért a fent említett emberi kvalitások figyelembevétele sokkal fontosabb egy ilyen megtisztelő tisztség betöltésekor.


A választás folyamata
Lázár János Fidesz-frakcióvezető hétfő esti bejelentése értelmében május másodikán szavaz a parlament az új köztársasági elnökről.
A választás módját az alaptörvény szabályozza: jelölni az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlásával lehet, a szavazás titkos, és az első fordulóban akkor eredményes, ha az összes képviselő kétharmada azonos jelöltre adja le a voksát. A második fordulóban már a legtöbb érvényes szavazat dönt (ennek akkor lenne jelentősége, ha több jelölt közül kellene választania a parlamentnek). Hivatalba lépése előtt a köztársasági elnök esküt tesz az Országgyűlés előtt, megbízatását öt évig gyakorolhatja, és egy alkalommal újraválasztható.
Miután a Fidesz elnökeként Orbán Viktor jelölte Áder Jánost a tisztségre, majd múlt pénteken a párt elnöksége egyhangúlag támogatta őt, hétfőn pedig a frakció is ellenvetés nélkül állt ki mellette, várhatóan semmilyen akadálya nem lesz a megválasztásának.  


A lényeg: profi pártpolitikusból profi köztársasági elnök legyen (Horváth A. Attila jegyzete)
Áder János meglepetésember: a legjobban értesült médiumok is csak bő két hete emlegetik a nevét, jóllehet pár nappal korábban ugyanők nevezték Kövér Lászlót, még előbb Pálinkás Józsefet (és más tudósokat) potenciális Schmitt-utódnak, március végén pedig a legszűkebb Fidesz-agytrösztön kívül fogalma sem lehetett senkinek arról, hogy hamarosan a kormánypárt alapító tagja költözik a Sándor-palotába. Áder ugyanakkor racionális választás a parlamenti többség részéről, több okból is. A legfontosabb: a miniszterelnök ővele nem kockáztat, az ország új első embere nem lesz „túl kevés”, sem „túl sok” (Kövér vélekedett így állítólag Schmitt Pálról), a rendszerváltáskor és az elmúlt 23 évben megmutatkozott politikai kvalitásai alapján nem kell attól tartani, hogy elfújja a viharos ellenszél, vagy múltja bukásra predesztinálja. Előéletét jól ismerheti mindenki, két szóval leírható: főállású politikus. Így persze lehet azon vitázni, mennyiben testesíti meg ő a nemzet egységét, de „politikusságának” kétségkívül előnyei is lesznek az alapvetően politikai funkció ellátásakor: jól ismeri azt a rögös terepet, amelyen helyt kell állnia immár legfőbb közjogi méltóságként. Érthető a döntés azért is, mert Áder (noha kétségkívül autonóm személyiség, ha úgy tetszik, erős ember a Fideszben) biztosan nem válik a törvénygyár önjáró kerékkötőjévé: ahhoz túl szoros szálak fűzik a regnáló elithez (illetve maga is része annak), hogy Sólyom-szerű meglepetésekre számíthatnának tőle jelölői és a választópolgárok. A pártok feletti államfő ideája tehát egy időre háttérbe szorul, jön helyette a profi politikus köztársasági elnök, aki a jelenlegi ciklusban is részt vett a jogalkotásban, s akit ezért, illetve az egész Fidesz- karrierje miatt nem fogad majd szimpátiával a társadalom egy része – ugyanakkor a kimutathatóan nagyobb hányad tökéletesen alkalmas jelöltet láthat benne. Ez a megítélésbeli törésvonal aligha tűnik el a májusi beiktatással, holott Ádert onnantól a tettei és nem a korábbi kötődései minősítik majd. Mindegy tehát, hogy profi pártpolitikus volt, a lényeg az: profi köztársasági elnök legyen.  



Kapcsolódó dossziénk:
Schmitt Pál - plágium-ügy



Szerzők: Benedek Bálint, Horváth A. Attila, Magyar Hajnalka, Pásztor András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!