Hírek

2012.01.21. 08:34

A sajtófotó kiállítás 100 képpel szemlélteti a város életét

Megyeszerte megkezdődtek a magyar kultúra napjához kapcsolódó ünnepségek pénteken. Egerszegen például a Hevesi-színházban sajtófotó-kiállítás nyílt, a Kölcsey-gimnáziumban koncert kínált élményt.

Zalai Hírlap

Második alkalommal rendezte meg a Zalaegerszegi Sajtófotó- kiállítást öt fotóriporter: Katona Tibor, Ohr Tibor, Pezzetta Umberto (a Zalai Hírlap munkatársai), valamint Seres Péter (zalaegerszeg.hu) és Varga György (MTI). A színház előcsarnokában nyílt tárlat közel 100 képpel idézi fel a megyeszékhely elmúlt évének eseményeit: örömteli, mosolyogtató és megrázó momentumokat láthat a közönség.

Gyutai Csaba polgármester a kiállítókat kiváló embereknek és fotósoknak, a tárlatot pedig sikeres rendezvénynek nevezte, majd Virrasztó Zsolt, lapunk főszerkesztője méltatta a klasszikus sajtófotók és kordokumentumok készítőit. Mint mondta, biztos abban, hogy a kiállítás szerves részévé válik Zalaegerszeg és a megye kulturális életének.


– Nagy a fotóriporterek felelőssége: amit ők „megfognak”, az marad meg ebből a korból. Ezek a képek nemcsak egyénileg jók, hanem a rendezés, a párosítás is kiváló – fogalmazott Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöke, aki megnyitotta a kiállítást. Hangsúlyozta: nagyra értékeli kollégái óriási szociális érzékét, és azt, hogy a város szépségeit is megmutatják a közönségnek.


A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is pénteken emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról. A rendezvényen a diákok a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar koncertjének köszönhetően a magyar zeneirodalomba nyertek bepillantást: a zenekar műsorán Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Farkas Ferenc, Rózsavölgyi Márk művei szerepeltek, a koncert befejezéseképpen természetesen felcsendült a Himnusz is. Az ünnepen koszorút helyeztek el az intézmény névadójának szobránál.


Képgaléria: II. Zalaegerszegi Sajtófotó - Az előkészületek



A szülőföld szeretete

Muravidéki magyar költők és írók műveiből készült összeállítással, s az alkotókkal folytatott eszmecserével ünnepelték a magyar kultúra napját pénteken a történelmi Hetés központjának számító településen, Dobronakon. A programot két általános iskola szervezte.


A szülőföldhöz szeretetét, az ahhoz való ragaszkodás érzését kifejező versek képezték a dobronaki kultúrházban bemutatott összeállítás gerincét, melyet a helyi, valamint a göntérházi általános iskola tanulói adtak elő. Kovács Katalin igazgató lapunknak elmondta: nemcsak a kultúra napja miatt szervezték meg a programot, de arra is emlékezni kívántak, hogy Vlaj Lajos első magyar nyelvű kötete, a Versek 1961-ben jelent meg, s így a muravidéki magyar irodalom a közelmúltban ünnepelte ötven éves jubileumát. A program folytatásaként hét író és költő - Báti Zsuzsa, Bence Lajos, Bence-Utrosa Gabriella, Göncz László, Halász Albert, Varga József és Zágorec-Csuka Judit - mutatta be ars poetica-ját.

Lentiben pénteken este dr. Petánovics Katalin néprajzkutató előadásával és a Szütyőke gyermek-tánccsoport műsorával ünnepeltek. 


Érdemes akár megállni is a keresztnél

Nagykanizsa – Fliszár Károly főesperes is megáldotta pénteken a Szabadhegy sánci bejáratánál található felújított kőkeresztet.


A több hegyi birtokkal is rendelkező Kukor család 1921-ben állította a keresztet. Ezt erősítette meg talapzatán és festette le képviselői keretéből két városatya, dr. Károlyi Attila és Jerausek István. Fliszár Károly főesperes beszédében kiemelte: a birtokokat óvó kereszt a manapság olyan fontos összetartozásra hívja fel az emberek figyelmét. Érdemes lassítani, megállni és fejet hajtani a szépen felújított kereszt előtt.


Miniszteri elismerés
Budapest – A magyar kultúra napja alkalmából 76 pedagógust részesített elismerésben csütörtökön a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.
A fővárosban rendezett ünnepségen Németh László-díjat vehetett át a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese, Németh László. Czencz Ágnesnek, a hévízi Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde nyugalmazott óvodavezetőjének Brunszvik Teréz-díjat adományozott a nemzeti erőforrás miniszter. 



Szerzők: Péter Gyöngyi, Horváth A. Attila, Gyuricza Ferenc, Benedek Bálint



Kapcsolódó cikkeink: 

Sajtófotó Kiállítás: képekben mesélik el Zalaegerszeget (fotókkal, videókkal) 

Kit izgat a tehén fara? Fotósok kereszttűzben 

I. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás 

Nem hisz a szemének! 

Sajtófotó a suliban 

Sajtófotók a Sallában 

Budapestre érkezett az I. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!