Hírek

2011.10.18. 17:17

Kerékpárút épül: bringával a Hévízi-tónál

Kerékpárút épül Alsópáhok és Hévíz között, a valamivel több, mint két kilométeres szakasz nem kis biztonságot jelent majd a biciklis turisták számára. Az utat várhatóan jövő év tavaszán adják át.

Sámel József

Alsópáhok (mint gesztor) és Hévíz önkormányzata sikerrel vett részt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán, melyen 135 millió forintot nyertek kerékpárút építésére. A szakasz megépítését már régóta tervezték, célként kitűzve a biztonság erősítését, illetve a kerékpározás – mint környezetbarát közlekedés – népszerűsítését.  Tény: a két idegenforgalmilag frekventált település között – főként nyáron – hatalmas a forgalom, az autók sora között kell lavírozniuk a bicikliseknek. A biztonságot tehát mindenképpen növeli az új kerékpárút. Az Ady utcában egyébként is biztosan csökken majd az autóforgalom, ha elkészül a várost elkerülő út.


A munka gőzerővel folyik, amint Papp Gábor, a fürdőváros polgármestere elmondta, a munkálatokkal, a szükséges, tervekben szereplő fakivágásokkal kapcsolatosan nem érkezett hozzájuk panasz.

– A kivágott fák és cserjék többsége eleve tájidegen volt a területen, a pótlásukra – immár szakemberek véleménye alapján kiválasztott, oda illő egyedekkel – sor kerül – hangsúlyozta, hozzátéve: a cserjés terület mérete a beruházással növekszik is. – Tartjuk a pályázatban szereplő ütemtervet, látszik, hogy nagy munka folyik Alsópáhok és Hévíz között. Egy ideje érzékeny területen, a gyógytó alatti szakaszon zajlik a kerékpárút-építés, észrevételek nem érkeztek a munkálatokkal kapcsolatosan. A szükséges engedélyeket az önkormányzat beszerezte, azok garantálják, hogy minden pontosan megy.

Az összesen közel kétszázmillió forintos beruházás keretében nemcsak a kerékpárút épül meg, hanem elkészül a kapcsolódó forgalomtechnikai berendezése, s a közvilágítás is átalakul, megújul.


A lecsatlakozó szakaszokat is tervezik
Noha még a kerékpárút fő „ágának” építése sem fejeződött be, a hévízi önkormányzat már a lecsatlakozó szakaszokat tervezi. Papp Gábor fontosnak tartja, hogy a kerékpárút- hálózat egyfajta keretet adjon a településnek. Lakossági észrevételek a Vörösmarty utcai résszel adódtak, de a kifogásokat tárgyalások útján megoldották. Az újabb beruházásokra pályázatot nyújtanak be. 



Turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!