Hírek

2011.09.13. 16:23

Világbajnokság: ebek munkaversenye

A lövés hangja messze szállt a stadionban, a versenyző meg se rezzent, csak ment tovább, és még a második dörrenésre sem kapta fel a fejét. Értékes pontokat ért ez a nyugalom.

Arany Gábor

A futballpálya zöld gyepén ugyanis a munkakutyák világbajnoksága zajlott, éppen az engedelmességi gyakorlatok, ahol a négylábú versenyzőknek bizonyítaniuk kellett, mindenben követik a gazdák utasításait, függetlenül a külső zavaró tényezőktől. A helyszín: a 77 ezer lakosú németországi Rheine város a holland határtól 20 kilométerre.

– Minden munkavizsgára kötelezett fajta részt vehet ezen a versenyen, de főleg a német eredetűek kedveltek: schnauzer, dobermann, rottweiler, német juhász, no és a belga juhász, vagy más néven malinois – magyarázta dr. Sín Zoltán, a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetsége őrző- védő sportbizottságának elnöke, aki a múlt heti, német győzelmet hozó vb-n a magyar csapatot vezette. – Míg korábban főleg német juhászokkal versenyeztek, mára ez megfordult, az elmúlt tíz évben ebből a fajtából szinte nem is került dobogóra, mert a belga juhászok mindig nyertek. Ezért napjainkra a korábban kilenc fajtával űzött verseny e kettő megméretésére korlátozódott, mert csak elvétve kerül be más – árulta el.


S mi mindent kell tudni a kutyáknak? Három feladatcsoport vár rájuk: például nyomkövetéskor a kutya 6-800 lépésnyi hosszon halad végig a pályán, amit több töréspont nehezít. Ez tekinthető a beugrónak, ha az adható 100 pontból itt legalább 95-öt nem ér el, akkor a versenybe már komolyan nem tud beleszólni. Ez a rész kint zajlik terepen, ez kevéssé látványos és látható, míg a további 100-100 pontot jelentő engedelmességi és az őrző-védő munkát már közönség előtt mutatják be, ezért ezeknek általában futballstadionok adnak helyet – mondta.

A laikusoknak is sok látványos elemet felvonultató sportágban hazánk a középmezőnyben teljesít, bár ezt idén sikerült megcáfolni, mert a négy német és egy belga juhásszal induló csapat az ötödik helyen zárt a legjobban szereplő három versenyző pontszáma alapján. Ez jó reklám is, mert jövőre hazánk rendezi a munkakutyák világbajnokságát.

– Évente tartanak ilyen megméretést, legtöbbször Európában, mert ebben a sportban főleg az öreg kontinensen jeleskednek. Elsősorban a német nyelvterületről érkező versenyzők viszik a prímet, de a skandináv államok is komoly fejlődést mutattak az elmúlt években. E mezőnyben ezért elismerésnek számít, hogy négy évvel ezelőtt a torinói vb-n felmerült az ötlet, rendezze meg Magyarország 2012-ben a világbajnokságot. Az előkészületek már akkor elkezdődtek a helyszín kiválasztásával. Nem előzmény nélkül, mert 2006-ban Székesfehérváron a belga juhászkutyák világversenyére került sor. A nemzetközi szövetség elvárása, hogy a helyszín jól megközelíthető legyen autóval, repülőtér se legyen távol. Ne legyen túl nagy a város, mert akkor nehéz megszervezni a nyomkövetést, amit kint terepen, mezőben, illetve szántóföldön jelölnek ki. Szükséges a megfelelő méretű, fedett lelátós stadion az engedelmességi és őrző-védő feladatok bemutatáshoz. Ezek a kritériumok leszűkítették a kört. Győr, Székesfehérvár, Kecskemét, Miskolc, Debrecen, Zalaegerszeg maradt fenn a rostán, majd a tárgyalások után a zalai megyeszékhelyt választottuk – mondta.

– A világ minden tájáról 35-40 ország közel kétszáz versenyzőjét várjuk – kezdte Kugler László, a 2012. szeptember 20–23-án sorra kerülő verseny szervezését lebonyolító Egerszegi Sport és Turizmus Kft. ügyvezetője, aki kollégáival múlt héten ellátogatott a németországi vb-re tapasztalatokat szerezni. – Ez azt jelenti, hogy hat-hétszázan látogatnak el a városba csak a világbajnokság miatt. Az vendégforgalom azonban nagyobb lesz, mert ehhez kapcsolódóan CACIB-kutya szépségversenyt rendezünk és látványosnak ígérkezik az agility verseny, mert ezt is láthatnak majd az érdeklődők. Emellett konferenciát rendezünk az állatvédelemről, a világbajnokság zárásaként pedig a nemzetközi szövetség munkakutya szekciója Zalaegerszegen tartja meg az éves kongresszusát – sorolta a programokat. 


SZÖVETSÉG
A német ebtenyésztők szövetsége 140 ezer tagot számlál, a munkakutyások létszáma eléri a 40 ezer főt. Rheinébe 37 országból 139 versenyző érkezett, a két év alatt előkészített rendezvény lebonyolításában 150 önkéntes vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!