Hírek

2011.09.14. 06:30

Kisiskolák nagy gondja

Egyre nagyobb nehézséget okoz a kisiskolákban a pedagógusok kötelezően előírt óraszámainak biztosítása. A tantestületek létszámát szinte már mindenhol minimalizálták.

Gyuricza Ferenc

- A tantestületünk látszáma tíz fő - mondta Stokker Pálné, a rédicsi Móra Ferenc Általános Iskola intézményvezetője. - A néhány évvel ezelőtt bevezetett óraszámemelés miatt, illetve a gyermekek létszámának folyamatos csökkenése okán ma már nem tudom valamennyi munkatársam számára biztosítani a kötelezően előírát tanítási órát. A fenntartó önkormányzatok ezért egy fős létszámleépítést írtak elő.

Stokker Pálné szerint ezt már csak oly módon tudták volna megoldani, ha feladatellátási megállapodást kötnek egy másik iskolával, azaz az adott szakot egy onnan érkező kolléga tanítja az intézményben. Miután a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a létszámleépítés helyett - az érintettek beleegyezésével - részmunkaidős foglalkoztatással oldják meg a problémát, így végül ehhez a megoldáshoz folyamodtak. A rédicsi iskolában a pedagógusok egy része így tudta a tanévet elvállalni.

- Ez egy nagyon nehéz helyzet, s az érintett kollégáim nem is akarnak róla beszélni - mondta az igazgató. - Megértem őket, hiszen egzisztenciálisan is nehéz helyzetbe kerültek, viszont az is tény, hogy minden elismerést megérdemelnek azok a pedagógusok, akik ilyen körülmények között is vállalják, hogy ingyenesen tartanak szakköröket, továbbra is kiveszik részüket az ügyeleti munkából, vagy a közösségi programokból.

Lovásziban, a Buda Ernő Körzeti Általános Iskolában is van olyan pedagógus, akit csak részmunkaidőben tudtak e tanévtől foglalkoztatni. Cserti Anikó igazgató szerint a kisiskolákban csak a többdiplomás pedagógusokat tudják probléma nélkül foglalkoztatni, illetve azon tanárokat, akik a magas óraszámú tantárgyakat - magyar nyelv és irodalom, matematika, idegen nyelv - tanítanak.

- A százszázalékos szakos ellátottság érdekében így is kellett feladatellátási szerződést kötnünk - mondta Cserti Anikó. - Mi ének és testnevelés szakos kollégát kölcsönzünk a partner intézménynek, cserébe kémia, illetve rajz szakos tanárt kapunk tőlük.

- A százszázalékos szakos ellátottság érdekében így is kellett feladatellátási szerződést kötnünk - mondta Cserti Anikó. - Mi ének és testnevelés szakos kollégát kölcsönzünk a partner intézménynek, cserébe kémia, illetve rajz szakos tanárt kapunk tőlük.

Részmunkaidő, óraadó

A pákai központtal működő Öveges József Közép-zalai Általános Iskolában is csak oly módon tudták megoldani az óraszámok elosztását, hogy a pedagógusok egy részét részmunkaidőben foglalkoztatják. Csesztregen, a Kerkai Jenő Általános Iskola és Óvodában mindenki teljes állásban van, ám a szakos ellátottságot ők is csak oly módon tudták biztosítani, hogy bizonyos tárgyak tanítására óraadó tanárt foglalkoztattak    tudtuk meg Szabóné Bertai Anna igazgatótól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!