Hírek

2011.09.26. 08:51

Idén nem kell a lakás a fiataloknak?

Az idén megüresedett garzonok zömébe nem talál lakókat a megyeszékhelyi önkormányzat a fiatal családok otthonában: öt pályázati forduló során a 14 lakásból ötöt sikerült csak újra kiadni.

Varga Andor


Az Átalszegett utcában 2000- ben avatták fel a köztudatba Fecske-házként bevonult, 64 lakásos tömböt: a beruházás 300 millió forint körüli értéket teremtett, s ebből az önkormányzat 130 milliót fizetett. Az épületben zömében 31–36 négyzetméteres lakások vannak, melyeket fiatal házasoknak szántak, az igazi fészekrakás előtti erőgyűjtésre.

Az érdeklődés mindig nagy volt a lehetőség iránt (tavaly 19 üres lakásra 29-en adtak be pályázatot, két éve a 25 lehetőség 36 pár fantáziáját mozgatta meg), ezért különösen meglepő az idei visszaesés.

- A bekerülés feltételei egyrészt nagyon is könnyen teljesíthetők - kezdte Sümegi László önkormányzati képviselő, a szociális bizottság elnöke. - A házaspár egyik tagjának kell egerszegi lakhellyel, munkahellyel, illetve vállalkozással rendelkeznie, az is jó, ha valaki egerszegiként helyben végez felsőfokú tanulmányokat, a beköltözés felső korhatára 40 év, illetve a feleknek nem lehet beköltözhető lakás a birtokában. Emellett 427 ezer forintos megtakarított pénzre van szükség, valamint tudni kell vállalni a 21 400 forintos havi előtakarékosságot. Mindezek a feltételek azt hiszem az 5–7 ezer forintos lakbérért „cserébe” nem túlzottak, s ráadásul minden, a házban töltött perc a fiataloknak dolgozik, hiszen a kiköltözéskor a félretett pénz teljes egészében az övék lesz.

Sümegi László szerint a mai világban a kritériumok közül talán a házastársi viszony lehet a legkeményebb dió, ám nem tud róla, hogy ezen lazítani akarna a városvezetés. A képviselő gyanítja, hogy a jelenlegi válságos gazdasági helyzet is jelenthet akadályt: az emberek óvatosak, nehezebben mozdulnak ilyen viszonyok között. A Fecske-házban egyébként minden házaspár legfeljebb öt évet tölthet, illetve ez egy alkalommal, hat hónappal meghosszabbítható. 

A lakáshoz jutás feltételei bővebben itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!