Hírek

2011.06.24. 05:19

Fosztogató albérlő: minden mozdíthatót elvitt

Mire a zalaegerszegi házaspár hazatért a nyaralásból, albérlőjének már csak hűlt helyét találta. A férfival együtt pedig eltűnt a mosógép, a mikrosütő, a porszívó, sőt még a körömvágó csipesz is.

Varga Lívia

Mindez épp egy esztendeje történt. Ma már tudjuk: a végkifejlet szerencsés, hisz a házaspár a napokban hozhatja el a rendőrségről a megtalált holmikat. Nunkovicsné Nyírő Rózsa azonban megosztja olvasóinkkal történetét, hogy, mint mondja, mások is okulhassanak belőle.

- Jó pár hónapja lakott már a házunk mögött kialakított szoba-konyhás lakrészben, amikor a férjemmel elmentünk nyaralni egy hétre - idézi fel a történteket az asszony. - Még azt is elvállalta, hogy távollétünk alatt gondját viseli tyúkjainknak. Arról, hogy költözni készül, szó sem esett.

Arról meg pláne nem, hogy igényt tart bérleménye berendezésére: a mosógépre, a porszívóra, a mikrosütőre, a hajszárítóra, ezeket ugyanis a költözéskor mind magával vitte, ahogy a paplanokat, evőeszközöket, tányérokat, poharakat, tepsiket, lábasokat is, de nem hagyta ott a vállfákat, az ágyneműhuzatot, a kelesztőtálat és a körömvágó csipeszt sem.


- Az volt a szerencsénk, hogy minden tárgyról pontos leírást tudtam adni, így, amikor a rendőrség pár nap múlva a férfi nyomára bukkant, be tudták azonosítani azokat. Már amik megvoltak még.

Az asszony pedig nem volt rest, és bírósághoz fordult, amely sikkasztás vétségében bűnösnek találta a férit, s két év próbaidőre bocsátotta és kártérítés fizetésére kötelezte őt.

A család az azóta újra berendezett lakrészt jelenleg vállalkozón keresztül adja bérbe, míg korábbi albérlőjére hirdetés révén talált rá.

- Az albérlő kiválasztásakor legyünk nagyon körültekintőek, s feltétlenül gondoljuk végig, milyen elvárásaink vannak vele szemben: fiatal legyen vagy idős, férfi vagy nő, családos vagy egyedülálló, és hogy zavar-e minket, ha mondjuk dohányzik vagy kutyát tart. S persze nagyon fontos az első benyomás is - bocsátja előre Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának áldozatvédelmi referense, aki azt ajánlja: - Mindenképpen kössünk írásbeli szerződést, hiszen a későbbiekben csak így tudjuk bizonyítani, hogy kapcsolatban voltunk az illetővel. A dokumentum persze - teszi hozzá a szakember - nemcsak a fő-, de az albérlőnek is hasznos. Ezen túl pedig a hatóság munkáját is segítheti, akár polgári peres eljárásról, akár büntetőeljárásról van szó, hiszen látszik, hogy a felek miben állapodtak meg, s ebből mi nem teljesült.

A szerződésbe foglaljuk bele az albérlő személyes adatait és soroljuk fel azokat a használati tárgyakat is, amelyeket a rendelkezésére bocsátunk. Ugyancsak a két fél közötti megállapodás részét kell képezze, hogy a bérlő milyen mértékben felel a lakás állagáért. A dokumentumba ugyan nem kell beleírni, de tudjuk róla honnan jött, mivel foglalkozik, s milyen telefonszámon lehet őt elérni.

- A tulajdonos pedig készítsen magának egy listát a rendelkezésre bocsátott tárgyakról, pontos típusmegjelöléssel és gyártási számmal - tanácsolja a szakember, hozzátéve: ilyen vagyonleltár készítése, a lakás legfontosabb értékeivel, mindenkinek ajánlott, hiszen betörés esetén előreviheti a nyomozást.

Érdemes a bérlőtől kauciót kérni, melynek összege ideális esetben megegyezik a felmondási időre elegendő bérleti díjjal. Csizmazia Péter azt tanácsolja: ezt is írjuk bele a szerződésbe. Ha pedig a dokumentum elkészítése nehézséget okoz számunkra, vegyük igénybe egy jogász segítségét.

- A rezsielmaradás sok esetben vitákhoz vezet - folytatja az áldozatvédelmi referens -, ezért célszerű megoldásnak tűnik, hogy a csekkeket továbbra is a bérbeadó fizesse, s az albérleti díj beszedésével egy időben számoljanak el ezzel a tétellel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!