Hírek

2011.05.02. 18:16

Az iszlám valójában más - Zalai vonatkozású vélemények Oszama bin Laden halála után

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke szerint Oszama bin Laden halála után megtörténhet, hogy kevesebb lesz a terrorcselekmény a világban. De körülbelül ugyanekkora az esélye annak is, hogy a vezér megölése bosszút szül híveiben.

Zalai Hírlap


Oszama bin Laden mindig azt hangoztatta, hogy az iszlám nevében, a vallás  parancsára követte el a terrorcselekményeket. Ez nem igaz, az iszlám nem engedi, sőt, kimondottan tiltja, hogy ártatlan embereket megöljenek. Ez feketén-fehéren ott van a Koránban is  - tette hozzá a jelenleg Nagypáliban dolgozó elnök, hangsúlyozva: az iszlámot nem szabad azonosítani a terrorizmussal, 1,7 milliárd ember nem lehet terrorista. Mégis, ezt sokan megtették, politikai és egyéb érdekeket kihasználva, hangulatkeltésre használták a cselekményeket az iszlám ellen.

 -  Oszama bin Laden és csapata nem az iszlám vallás, hanem más ideológia mentén, mondhatni önállóan cselekedett. A történetben egyébként fellelhető a korábbi amerikai vezetés felelőssége is, mely annak idején kiképezte és fegyverrel látta el Oszama bin Laden csapatát - mondta.

Bolek Zoltánt a múlt héten felröppent hír alapján az állítólagos Európában elrejtett atom robbanószerkezettel kapcsolatosan is kérdeztük.

 - Érdekes ez a történet, ám realitása  - mint mindennek - van. Gyanús kissé, mert múlt héten bejelentették a hírt, napokkal utána pedig nyilvánosságra hozták Oszama bin Laden halálát. Ha létezik ilyen robbanószerkezet, lehet, hogy már megtalálták, s felszámolták. Aztán majd bejelentik azt is. Úgy gondolom, ez nem más, mint az emberek etetése. Márpedig az embereket nem kell és nem is szabad butítani.



Hiteles szemtanúk

Nem messze él az egykori New York-i lerombolt felhőkarcolók  helyszínétől  Szekeres Noémi, aki  évek óta bébiszitterként dolgozik Long Island szigetén egy amerikai családnál.

- Néztük az elnök bejelentését a tévében, s utána nem sokkal az utcánkban majdnem minden házra kikerült az amerikai zászló, amit csak nemzeti ünnepeken szoktak kitűzni - mesélte a fiatal lány, aki az egyetemi évei után ment ki dolgozni az USA-ba.

- New Yorkban és Washingtonban persze sokkal nagyobb az ünneplés, a hazafias érzésű amerikaik mind megünnepelték ezt, a szerintük döntő csapást az ellenségre.

Noémi elmondta még:  minden amerikai  újság a címlapon hozta a szenzációt.

Louis Hinnant két évig volt a zalaegerszegi ZTE KK játékosa. A népszerű irányító légiósként keveset tartózkodik hazájában, de az elmúlt nap történéseit ő is követte. Családja Washingtonban (autóval 15 percre a Fehér Háztól) él.

- Óriási ünneplés volt éjjel a Fehér Ház előtt, százak gyűltek össze - meséli a kosárlabdázó.  - Sokan megtorlásként, igazságszolgáltatásként gondolnak bin Laden halálára. Lehet, hogy  most boldogok és örülnek a hírnek, de sajnos abba nem gondolnak bele, hogy azok a terroristák, akiknek nem számított az a sok élet 2001. szeptember  11- én, bin Laden halálhírére  dühödten reagálnak, bosszúra szomjaznak. Nem kizárt a retorzió. Nekem egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz ezután. Az év nagy részében utazom, rengeteg repülőtéren járok, sosem tudhatom kikkel találkozom... Ez csak egy megerősítés volt a hadseregünk számára, hogy igen, tessék, elértünk valamit. Közben mindannyian tudjuk, hogy ez a háború nem vezet sehová.

Szerintem (Arany Horváth Zsuzsa jegyezete )

Ha az interneten futó hazai szavazásokból indulunk ki, akkor mi, magyarok egyfelől azt gondoljuk, megérdemelte a sorsát, másfelől pedig azt, hogy nem fenyeget-e újabb, rémisztőbb terrorhullám, amit a hívei indítanak. Az iszlámnak, mint szerintük igenis békés vallásnak nyugaton élő hívei másképp fogalmaznak: Oszama bin Laden gyűlöletet terjesztett és ártatlan embereket gyilkolt meg világszerte, jobb lett volna, ha nemzetközi bíróság elé állítják bűneiért  írja a Ramadan Alapítvány nevű muszlim ifjúsági szervezet Nagy-Britanniában.  Ártatlan emberek megölésére nincs mentség, s tudjuk, több ezer amerikai siratja a World Trade Center tornyaiban 10 éve meghalt hozzátartozóját, s bár a bosszú a legrosszabb tanácsadó, nem lehet csodálkozni, ha örömtüzeket gyújtanak. Pedig most is egy ember halt meg. Egyáltalán, elhiszik-e a halálhírt a fanatikusai, akik Amerikában ősellenséget látnak? Míg a másik oldal azt kérdi, mi tartott eddig: tíz éve kellett volna. Keleten Amerikát a világ csendőrének tartják, s nem kérnek belőle. Mások biztosan állítják, az olaj áll a középpontban. Egy New York-i feleség pedig mától nyugodtabban alszik: elnöke megbosszulta a férje halálát.

Oszama bin Laden halott - dosszié a történtekről itt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!