Hírek

2011.03.25. 15:10

Miért lőtték le Bodán Tibort Irakban? Két éve nincs válasz

Két évvel a halálos tragédia után még mindig nincs magyarázat arra, hogy egy amerikai katona miért lőtte le Irakban azt a magyar férfit, aki civil alkalmazottként dolgozott Tádzsiban - mondta el az áldozat elvált felesége pénteken. A Külügyminisztérium folyamatosan tájékoztatást kér az amerikai hatóságoktól.

MTI

A 36 éves, nagyradai Bogdán Tibor a TOIFOR alkalmazásában, civil teherautósofőrként dolgozott Irakban, amikor 2009. március 26-án halálos lövés érte az amerikai támaszponton. A feltételezett tettest, egy 25 éves amerikai katonát még a történtek napján őrizetbe vették.
   
Magasfalvi Tünde, az áldozat elvált felesége - egyetlen közös gyermekük édesanyja - elmondta: két év alatt sem kapott választ arra, hogy mi volt a tragédia oka. Csupán annyi információja van, hogy az esettel kapcsolatos nyomozás során orvosi szakvélemény készült a gyanúsítottról, de magyarázatot ennyi idő után sem kapott a történtekre.
   
A magyar Külügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI érdeklődésére arról adott információt, hogy a halálesettel kapcsolatos bírósági eljárás "az illetékes amerikai katonai bíróság előtt folyamatban van, mindeddig még nem született ítélet az ügyben".
   
Bogdán Tibor ügyét a tárca továbbra is folyamatos figyelemmel kíséri, kapcsolatban áll az illetékes amerikai hatóságokkal, valamint a család jogi képviseletét ellátó ügyvédi irodákkal. A Külügyminisztérium emellett az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségétől is "folyamatos tájékoztatását kér az igazságszolgáltatási szakaszban tartó ügy mindenkori előrehaladásáról".
   
Az amerikai erők 2009 áprilisában adtak hírt arról, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó márciusban történt lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le a magyar férfit - állt az amerikai erők akkori jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, és nem közölte az áldozat nevét sem.
   
Bogdán Tibort halála után csaknem egy hónappal, 2009. április 21-én temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán.



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre!


Bárándy kiszállt az Irakban agyonlőtt Bogdán Tibor ügyéből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!