2011.01.25. 07:28
Őrizve a hagyományokat: a Horvát Kisebbségi Önkormányzat tervei
A kulturális és gasztronómiai hagyományok őrzése szerepel fő helyen a Horvát Kisebbségi Önkormányzat első fél évre tervezett programjaiban.
A Vargovics Józsefné vezette kanizsai HKÖ a farsangi időszakra a horvát népi étkek megismertetését tűzte ki célul, természetesen a saját nyugdíjasaikra hagyatkozva, hiszen náluk jobban senki sem tudja, mit is ettek hajdanán a Mura menti horvát családok.
- A főzési bemutatók célja a gasztronómiai hagyományok ápolása és a fortélyok továbbadása, szeretnénk, ha a fiatalok körében is népszerűek lennének a tradicionális horvát ételek - mondta Vargovics Józsefné, akitől hallhattuk: folyamatban van a Mura menti horvát lakodalmas feldolgozása, s a nagyböjti időszakban a horvát templomi énekek gyakorlására is lehetőséget biztosítanak. A tapasztalatok szerint van rá fogadókészség.
A HKÖ keretében működő Kanizsai Horvát Tamburazenekar tagjai számára ingyenes horvát nyelvtanfolyamot indítottak, s mivel a fiatalokkal is minél mélyebben megismertetnék a horvát hagyományokat, húsvét előtt horvát motívumú pirostojás-festési kurzust szerveznek számukra. A sorozat egy versennyel zárul, melyen kiderül, kié lesz a legszebb horvát piros tojás.