Hírek

2011.01.27. 18:26

Hisztéria: hogyan éljük túl, ha elszabadul a pokol?

Hisztéria, a tömeg több tonnányi erőhatása és a pánik pszichológiája: mit tudunk tenni, ha hasonló helyzetbe kerülünk, mint ami a West Balkánban történt?

Horváth Viktória

– Mindenképpen két oldalt vizsgálnék, egyrészt a szervezők felelősségét, mivel pontos jogszabályok vannak arra, hogyan kell biztosítani a helyszínt – bocsátotta előre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, akit telefonon értünk utol. – Többek között az ezer fő fölött már kell esetkocsi is a rendezvényre, ha valami baj történne, akkor nem kell hívni, azonnal ellátják a sérülteket.

Ám ezen, anyagi okokból kifolyólag próbálnak spórolni a rendezők, pedig 3 mentős a kocsival 8 órán át alig 80 ezer forintba kerül, ami egy ekkora rendezvénynél valószínűleg az egyik legkisebb kiadásnak számít.

– A másik oldal a tömeg szerepe. Ha zsúfoltságot észlelünk, ne menjünk be zárt térbe vagy minél előbb próbáljunk kimenni, mielőtt pánik törne ki, azt ugyanis kevesen tudják, a tömeg máshogy viselkedik, mint az egyén. Nem tudunk szabadon dönteni és tőle függetlenül mozogni. 


Ám egy olyan szűk térben, mint a West Balkán épülete, nincs is szükség pánikreakcióra ahhoz, hogy a baj megtörténjen, hiszen az összetömörülő embertömeg elképesztő belső és külső nyomást képes kifejteni. Előbb a légzés, majd a keringés áll le, ehhez nem is kell, hogy az ember a földre kerüljön. Négyzetméterenként akár több tonna horizontális erőhatás is felléphet.

– Ha már megtörtént a baj, igyekezzünk a fal mellett haladni a kijárat felé, óvjuk felsőtestünket. Ha elesünk, kapaszkodjunk másokba, úgy könnyebb lesz felállni, de ha nem tudunk, védjük a belső szerveinket, amennyire csak tudjuk, így van a legtöbb esélyünk a túlélésre – folytatta Győrfi Pál, aki még azt is elmondta, a sajnálatos eset előtt ő nem emlékszik hasonló tragédiára itthon. 
A több, mint háromezres tömeget alig tíz biztonsági őr felügyelte, arra voltunk kíváncsiak, mit tehet egy biztonsági szolgálat hasonló esetben?

– Hivatalos szabály nincs arra, hogy hány fős rendezvény esetén mekkora létszámú rendfenntartó szükséges – mondta el megkeresésünkre Novák Zsolt, a nagykanizsai RK Tűz-Őr Vagyonvédelmi Kft. vezetője. – Általában a megrendelő dönt, mi persze igyekszünk tanácsot adni, de nyilván a pénz diktál és mindenki ezen akar spórolni.

A biztonsági szolgálatnak egyébként nincs jogköre kidobni senkit sem, pláne, ha közterületen folyik a rendezvény, legfeljebb megkérheti, hogy távozzon.

– Biztosítottunk már ezerfős programot is, akkor 20–30 emberemmel együtt vonultunk ki rendet tartani – válaszolta arra a kérdésre, a 3000 fős tömeg biztosítására miért nem volt elég az alig 10 fős rendfenntartó gárda. – Egy ilyen veszélyhelyzetben, amikor pánik tör ki, már késő bármit is tenni, ha előtte nem csináltak egy kidolgozott menekülési tervet, ahol mindenkinek megvan a szerepe és helye, hogy minél előbb kimenekítsék a résztvevőket. A biztonsági szolgálat embereinek a feladata a tömeg terelése a megfelelő irányba, illetve a zárt ajtók kinyitása. 


Berobbantó erő
A szakirodalom gyutacsnak nevezi azt a pillanatot, amely berobbantja a tömegpszichózist. Páran észlelik a kiváltó okot, ez lehet felkiáltás vagy rosszullét is, majd elindul a tömeg. Mindenki úgy érzi, történnie kellett valaminek, ha mások megijedtek. 


További cikkek a témában a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!