Hírek

2010.11.23. 09:19

Vidéki színházak: több támogatás?

Zajlik a parlamentben a jövő évi költségvetés vitája; az már látható, hogy a kultúra területére az ideinél kevesebb forrást juttat az állam 2011-ben. A kormánypárti képviselő szerint ugyanakkor fejlesztésekre is lehetőség nyílik.

Horváth A. Attila

Dr. Gyimesi Endre (Fidesz-KDNP) a minap két alkalommal is felszólalt az Országgyűlésben: előbb ellenzéki kritikára reagálva védte meg a kulturális költségvetést, majd saját expozéjában foglalta össze annak pozitívumait. Úgy fogalmazott, a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lehet elvárni a kormánytól, hogy már az első évben többet költsön a kultúrára, ezért prioritásokat kellett meghatározni. Példaként az országos közintézmények és műemlékek (egyebek közt a Mátyás-templom, a természettudományi múzeum, illetve 16 kastélyépület) felújítását, valamint a történeti értékű tárgyi és levéltári anyagok állagmegóvását említette.

Felszólalása apropóján a kormány kulturális koncepciójáról kérdeztük hétfőn az országgyűlési képviselőt.
- Mennyivel jut kevesebb a kultúrára? - vetettük fel.

- Körülbelül 10 százalékkal, bár más területeken is rendelkezésre állnak még pénzösszegek, amiket kulturális célokra szán a kormány. Például az EU-elnökséghez kapcsolódó magyar kulturális program különálló fejezetben jelenik meg a költségvetésben - válaszolta. Hozzátette: arra ő is számít, hogy sok kritika érheti a büdzsét. A filmes szakma nyilván nem hagyja majd szó nélkül a pénzeket elosztó alapítvány finanszírozásának csökkentését, de a 2008 decemberi előadóművészeti törvény tervezett módosításával is csak a vidéki szervezetek, intézmények értenek egyet, a fővárosiak kevésbé.

- Ez utóbbi a vidéki színházak támogatását növelné, ezek az intézmények tehát jobb financiális helyzetbe kerülnek - jelezte Gyimesi Endre, aki a levéltárak működéséért felelős miniszteri biztosként szakterületéről is említett pozitívumot: bekerült a költségvetésbe az e-levéltár program, ami központi digitális archívum létrehozását teszi lehetővé uniós támogatással. Az első ütem a fővárosi és az országos levéltárat érinti, költségvetése 1,9 milliárd forint lesz, s várhatóan 2012 elején zárul. A második ütemben a megyei, önkormányzati levéltárak kapcsolódnak be a programba. Ennek előkészítése már megtörtént, pályáztatása jövőre, kivitelezése 2012-ben indul, forrásigénye pedig 1,2 milliárd forint lesz.

- Január elsejével létrejönnek a megyei kormányhivatalok, így nagyon fontos, hogy az összevonandó dekoncentrált állami szervek iratanyagát is meg lehessen őrizni. Ez kiemelt levéltári feladat lesz - említette végül a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!