2010.11.05. 17:33
Novemberi szüret Zalában: a késő őszi napsütés érlelte igazán édesre a szőlőt
Cserszegtomaj - A szőlőben kora tavasztól késő őszig szinte folyamatosan van munka. Az azonban ritka dolog, hogy a gazda a szüretet novemberre időzíti. Kovács Viktor így tett: a családdal pénteken szedték le a cabernet sauvignon termését.
A szőlész-borász szakma az idei évjáratot nem a jobbak közt jegyzi: sok volt a csapadék, kevés a napfény, korán jött a hideg.
- A természetnek van egy jó tulajdonsága: ha elront valamit, azt igyekszik helyrehozni. Ehhez nekünk meg kell adni az esélyt - indokolta a kései szüretet Kovács Viktor. Rengeteg panaszt hallok, de én be akarom bizonyítani, hogy az időjáráshoz jól alkalmazkodva mindig lehet jó termést érlelni, s akkor a bor is minőségi lesz.
Mindössze háromezer négyzetméternyi ültetvényről van szó, amin láthatóan mintagazdálkodás folyik. A teljes terület madárhálóval fedett, a vesszőkön látszik az életerő, a fürtökön az egészség, mindamellett, hogy a lombot már elrozsdásította a fagy. Az őszutó havának ragyogó napsütése novembert meghazudtoló nyár végi meleget varázsolt, igazi szüreti hangulat uralta el domboldalt.
- A cserszegi fűszerest október 2-án, a pátriát és az olaszrizlinget egy hete szüreteltük, mindegyik fajtát 20 cukorfokkal - jegyezte meg a gazda.
A vörösbort adó francia fajta édessége még meglepőbb volt. - Huszonkettő - olvasta le a fokoló által mutatott értéket Bernáth Tibor hegybíró.
Kovács Viktor tanúkat is hívott, hogy hiteles legyen a szüret eredménye.
- Az biztos, hogy ehhez már nem kell cukor - folytatta Bernáth Tibor, hozzátéve, hogy a mért mustfok még a jó évjáratokban is ritka.
- Kitűnő alapanyag ez a minőségi bor készítéséhez - jegyezte meg Németh Csaba, gazdatárs, borász. Mert a bort is készíteni kell, ahogy a szőlőt gondozni.
- Ez a minőség méltó a településünk híréhez, s ahhoz a legendához, amit a községünknek a cserszegi fűszeres fajtával adott a nemesítője, dr. Bakonyi Károly - így Bartha Gábor polgármester, aki ugyancsak meghívott vendégként vett részt a szüreten.
A cserszegtomaji gazda két éve a Nyugat-balatoni Hegyközségi Borversenyen szerepeltetett öt borával kivétel nélkül aranyérmet nyert, s elhozhatott egy kiemelt arany elismerést is. A cabernet sauvignon még nem volt a versenyeztetettek között. Új telepítésről van szó, a 800 négyzetméteren lévő 370 tőke az idén fordult termőre. A kilátások ígéretesek, annál is inkább, mert a fajta a környéken ritka, a Balaton-parti termőhelyeken összességében alig 3 hektárnyi található belőle.
Kovács Viktor 69 évvel ezelőtt szőlőművelő családba született. Édesapját gyermekként elvesztette, s mivel nagyszülők sem éltek, korán megismerte a szőlős munkát. Tizenévesen már metszett, a rá bízott munka kinevelte benne a felelősségérzetet, a sikerélményekkel pedig belé ívódott a szőlészet szeretete. Vallja: a szüret idejét csak az érés alapján lehet meghatározni, s ha ez késésben van, akkor várni kell. A szőlő egészségét a jól időzített permetezésekkel fenn lehet tartani. Késői szüretnél több a ráfordítási költség, a termés kisebb, de a minőség jó.