Hírek

2010.05.02. 04:55

Az édesanyák ünnepe

Az anyákat ünnepeli a világ. Apró gyermekkezek szorongatnak színes virágokat és anyák szeme lábad könnybe a pösze köszöntőktől. De honnan is ered az anyák ünnepe?

zaol.hu

Az anyák napja világszerte ünnepelt nap. Magyarországon május első vasárnapjára esik, de több országban május második vasárnapján tisztelegnek az édesanyák előtt. 

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is megköszöntötték.

Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az anyák sütijét, az édesanyák számára.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Az amerikai ünnep Európában is gyorsan népszerűvé vált.

Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. Az ünnep „szülőanyja” élete további részében hevesen tiltakozott a megemlékezés üzletiesedése ellen, mondván, ő nem ezt a szerepet szánta a napnak. Annát annyira bántották a történtek az asszony élete végén már azt sem akarta, hogy nevét anyák napjával kapcsolatba hozzák. 

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

Forrás: wikipedia

Ezek is érdekelhetik