Hírek

2009.11.10. 03:29

Vallási elkötelezettség szolgálatában

Keszthely - A napokban befejeződött a Fő téri, eredetileg rendházként működött épület felújítása. A városképet is jelentősen emelő rekonstrukció a hajdani egyházi gimnázium volt diákjainak segítségével valósulhatott meg.

Zalai Hírlap

- Az anyagi fedezetet egy volt diáktársunk hagyatéka biztosította - mondta dr. Kovács Pál, az egyesület elnöke. - Ő Szentgály Faul Géza, az Amerikai Egyesült Államokban letelepedett festőművész, aki tavaly elhunyt. Végrendeletében a festményeinek eladásából származó összeg egy részét az általunk működtetett Keszthelyi Premontrei Kollégium Alapítvány részére adományozta. A végrendeletben leírtak szerint, csak az abban meghatározott célokra lehet az összeget igénybe venni, így kerülhetett sor a rendház felújítására.

A kivitelezést a helybeli Horváth-Ép Kft. végezte. Az épületben ma iskola működik, otthona a Premontrei Öregdiákok Egyesülete, valamint a 79. számú Festetics György Cserkészcsapat közösségi összejöveteleinek.

Dr. Horváth Lóránt Ödön, csornai prépost ingyenesen adta használatban a házat a fenti célokra, annak fejében az állagmegóvást kérve. Így kapott helyet működéséhez 1992-ben a Farkas Edit Gazdaasszony-képző Iskola, aminek alapítása öt elkötelezett helybeli asszony: Horváth Alajoné, dr. Kovács Pálné, Molnár Lászlóné, Móricz Sándorné és Palágyi Ödönné munkájára tekint vissza.

- Múlthoz, városképhez, funkcióhoz méltó jelentősége van tehát az elvégzett rekonstrukciónak. A 2010-es évre is maradt még munka: a még rendelkezésre álló pénzből jövőre az épület belső udvari falának a renoválása is meg fog történni - tette hozzá dr. Kovács Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!