Hétvége

2015.02.20. 10:57

Gondolatok a böjtről - Vendégünk: Deme Dávid lelkész

A böjti útra is csak az Úr Jézus Krisztussal való közösségben érdemes elindulni.

„Nézzünk fel Jézusra!" (Zsid 12, 2)

Igen, ez legyen az első mozdulat, mielőtt azt kérdeznénk, mit tegyünk, mi lenne a böjti időhöz méltó életfolytatás. A böjti útra is csak az Úr Jézus Krisztussal való közösségben érdemes elindulni.

Az Isten Országába elhívó szolgálatát negyvennapos böjttel kezdte. A Szentlélek által vitetett a pusztába, ahol a legádázabb ellenségével, a Sátánnal kellett felvennie a harcot. A kísértőnek rá kellett döbbennie, Vele szemben semmi esélye. „Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerombolja" vallja János apostol első levele 3, 8 versében. Mindenekelőtt legyen előttünk Urunk, Megváltónk keresztútja, azzal a hitvallással, melyet evangélikus énekeskönyvünk egyik böjti énekverse így summáz: „Én, én okoztam minden szenvedésed. Bűneim vittek keresztfára Téged. Mindazt, mit Jézus, eltűrtél helyettem, én érdemeltem". Először azt kérhetjük, hogy a Szentlélek világosítsa meg értelmünket, indítsa szívünket mindannak meglátására és megvallására, ami Isten és embertársaink ellen való az életünkben. Ehhez Isten előtti alázatra, imádságos csendre, s szavának meghallására és befogadására van szükségünk! Így megszülethet a böjti örvendezés is lelkünkben, mert rádöbbenünk, Megváltónk kereszten elhangzott utolsó szava mindnyájunkra nézve érvényes: elvégeztetett! Van bűnbocsánat, új élet, elkészíttetett az örök élet!

Így nem intézzük el ezzel a rövidzárlatos kijelentéssel a böjtről alkotott véleményünket: nem eszünk húst...! Kétségtelen, a Szentírás tanúsága szerint a választott nép sokszor kereste a kiengesztelődést az Örökkévaló előtt, amikor vétkei miatt utolérte a büntetés. Az Úr azonban megdöbbentő kérdéssel fordult népéhez: „Amikor böjtöltetek és gyászoltatok..., az én kedvemért tartottatok-e böjtöt? Amikor ettetek, meg ittatok, akkor nem a magatok kedvéért ettetek és ittatok? Igazságos ítéletet hozzatok, szeretettel és irgalommal bánjatok egymással! Az özvegyet és az árvát, a jövevényt és a nyomorultat ne zsákmányoljátok ki, és ne tervezzetek egymás ellen magatokban semmi rosszat"! (Zakariás 7, 5 -6; 9 – 10;) Krisztusunk is figyelmeztet: „amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket"! (Máté 6,16) Ezek a bibliai üzenetek egyértelműen világossá teszik, hogy az igazi böjt a szív böjtje. S nem pusztán valamitől való megvonást, megtartóztatást jelent, – bár ez sincs kárunkra -, de sokkal inkább aktivitást a lelki feltöltődésben, Krisztus Urunk böjti útjából merített áldozatos szeretet gyakorlásában. Így, az értünk meghalt, de harmadnapon feltámadott Úrral való közösségben lehetnek áldottá a böjt napjai számunkra.

Deme Dávid lelkész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!