Hétvége

2014.12.19. 13:40

Néhány hónap és új, tágasabb helyre költözhetnek a Jézus Szíve Plébánia közösségei

Nagykanizsa - Kívülről már szebbik arcát mutatja a Nagykanizsán, a Széchenyi tér 5. szám alatt található úgynevezett Plihál-ház, amelyben a Jézus Szíve Plébánia egyházközségi közösségi központot alakít ki.

Horváth-Balogh Attila

A házról Tarnóczky Attila Hol, mi? című kiadványában a következők olvashatók: „A tér sarkán álló alacsony házban működött – 1868-as adat szerint – Tschirtz (más források szerint Tschürtz) József bognár, kovács és kocsigyártó műhelye. Már 1845-ben is Kanizsán dolgozott és e házat birtokolta. 1883-ban műhelyében Hartmann Ignác mérleggyáros tevékenykedett. Mielőtt pedig Plihál Ferenc birtokába került volna a ház, működött benne a Zalai Közlöny szerkesztősége is."

A munkálatok jól haladnak, az épület napjainkra új köntöst kapott. Fliszár Károly főesperes-plébános szerint keresve se találhattak volna jobb, a templomhoz közelebb elhelyezkedő ingatlant a plébánia közösségeinek.

Fliszár Károly a kívülről megszépült ház előtt. A templom közelében

– Eddig is volt közösségi helyünk a Zrínyi utcán, de azt úgy béreltük, ráadásul szűkösnek bizonyult már – bocsátotta előre Károly atya. – Ez viszont most a miénk lesz és szintén itt, a templomunk közelében, azt hiszem, ez így nem rossz megoldás.

A 240 négyzetméteres, tehát a korábbi közösségi háznál hozzávetőleg négyszer nagyobb ingatlant meglehetősen rossz állapotban vette meg az egyházközség. Néhány hónappal ezelőtt pedig hozzá is láttak a felújításához és a belső átalakításhoz, hiszen 23 közösségnek kell a hely.

– Két helyiséget egybenyitottunk, így lesz egy nagy közösségi terünk, emellett kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas helyiségeket, konyhát és vendégszobát, illetve utóbbi mellett közvetlenül fürdőt is kialakítunk. Sor került továbbá a nyílászárók cseréjére és a tetőzet szintén megújult – magyarázta Fliszár Károly.

Végül hozzáfűzte: a közösségi ház a tervek szerint Szent II. János Pál nevét viseli és várhatóan jövő tavaszra-nyárra elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!