Hétvége

2012.08.12. 05:49

Krosszmotorból harmonika

A gépzenén nevelkedett ifjúsággal szerettetné meg a kellemes harmonika muzsikát Bellák Tibor, aki ennek érdekében a közelmúltban új videóklipet is forgatott a horvát tengerparton. A 27 éves nagykanizsai tűzoltó még tinédzserként a nagyszüleinél kötött szoros barátságot a szóló hangszerrel, s a kertben a teraszon ülve próbálgatta tudását. Hét évvel ezelőtt lépett először a közönség elé, s nem sokkal később egy krosszmotor helyett a minőségi olasz hangszer mellett tette le a voksát, melyen azóta is nagy előszerettel játszik.

Benedek Bálint

- Sokáig tévúton jártam, hiszen autószerelőként használt gépjármű értékesítőként próbáltam szerencsét, ám mivel nem hittem a rendszerben, otthagytam - kezdte Bellák Tibor. - Gyermekként - mint sok más fiú - én is arról álmodoztam, hogy bátor tűzoltónak állok. Ahogy adódott lehetőség, azonnal jelentkeztem és immár négy éve a Nagykanizsai Tűzoltóparancsnokság kiváló csapatát erősítem.

Bellák Tibor úgy érzi rátalált a számára helyes útra, s bár a mai napig nehezen dolgozza fel a különféle tűzeseteket vagy épp a súlyos karambolokat, mégis az életmentés erőt ad a folytatásra.

- Nem vágyom a tiszti fokozatra, csak arra, hogy önzetlenül segíthessek a bajba jutott embereken - vélekedett Tibor. - Azt vallom: a kemény hivatás mellé kell egy kis zene, s ez az én esetemben a harmonikázás.

A kanizsai férfi mindkét nagypapája harmonikázott, tehát az unokának is igyekeztek átadni a tudásukat. De a 15 éves fiú inkább a kertben félrehúzódva vagy éppen a verandán egyedül gyakorolt. Kezdetben még félve vette a kézbe a hangszert, s az időseket utánozva próbált valamilyen kellemes dallamot "kicsikarni" belőle. Próbálkozásait olykor siker koronázta, de még többre vágyott, ezért a kanizsai bárzongorista, az azóta elhunyt Pálfi Attila vette a szárnyai alá.

- Fizettem volna, de egy fillért nem fogadott el az órákért, hisz mindig azt hangoztatta: "a zene mindenkié, ezért nem illik pénzt kérni" - mesélt tovább Bellák Tibor. - A balkezes mozdulatokat tökéletesen megtanította, ám mivel a jobbkeze béna volt, úgy döntött azt a részét inkább rám bízza. Sokkal tartozom neki, hisz a hangszer iránti alázat mellett több, a harmonikán  lejátszható dallamos francia sanzont, klasszikus és könnyűzenei darabot is megtanított.
A fiatal férfi viszont napi, olykor három órás gyakorlásokkal igyekezett formában tartani magát, s bár kottát nem tudott olvasni, hallás után szinte tökéletesen játszotta el a zenéket. Viszont sokáig nem volt egészen biztos a dolgában, legalábbis tartott a közönség véleményétől.



- Éppen hét éve Szakács Gábor a Kanizsai Kulturális Központ művelődésszervezője elhívott a Nyáresti Szerenád sorozatba, s bevállaltam a szereplést - így Tibor. - Nagyon jól tettem, hiszen vastapsot kaptam, még az idősebb - harmonika muzsikában jártas - korosztály tagjai is elismerően nyilatkoztak a debütálásomról. Pedig akkor még egy keletnémet rettenetből préseltem ki a hangokat, ami a lagzikban és bulikban elment, a hosszú távú terveimhez viszont kevésnek bizonyult.

Bellák Tibor nagy fába vágta a fejszéjét: eldöntötte a fiatalokkal is megszeretteti az évtizedek során a feledés homályába veszett harmonika muzsikát.

- Alapvetően egy CBR 600-as krosszmotorért indultam Keszthelyre, ám az eladó olyan flegmán viselkedett, hogy a 3000 euróval a zsebemben a hangszerboltba mentem - mesélte a férfi. - Egy gyűjtőnél megpillantottam a külsőre is szép hangszert, amikor viszont meghallottam a hangját, akkor már nem volt kérdés: kellett nekem.

A csodálatos olasz harmonikával együtt önbizalmat is kapott Tibor és előbb csatlakozott a Stricz Vilmos valamint Kőrösi Krisztián alkotta Mura Band-hez. Sőt eközben egyedül bejárta az egész megyét, s koncertjein a tánczenéken kívül a híres francia sanzonokkal is rendszerint nagy sikert aratott.

- Az első, szerelemes klipet tavaly forgattuk, amiben egy csinos lány, a kanizsai Szigeti Eszter játszotta a páromat - folytatta  Tibor. - A történet egy rémálmot dolgoz fel, melyben a hölgy elveszíti a szerelmét, ám a videó happy end-el végződik, hiszen reggel a lány felébred és megkönnyebbülve látja maga mellett a barátját.

A legújabb videót, az előzőhöz hasonlóan a kanizsai, de  Budapesten élő tehetséges operatőr, Gerócs Balázs vette fel. Ezúttal a kitalált történet helyett Tibor jó barátaival, Rácz Krisztiánnal és Schmidt Istvánnal a horvát tengerparton bulizik. A Biscaya vagyis a Tenger hangjai című klip a felhőtlen szórakozásról és a barátság erejéről szól.


Időközben Bellák Tibor tűzoltó kollégája, Horváth Gergely úgy gondolta, hogy egy ekkora sztár, a fiatalok kedvenc harmonikása nem maradhat művésznév nélkül.

- A Belluck nevet kaptam, mely a vezetéknév és a szerencse angol megfelelőjéből tevődik össze - tette hozzá Tibor. - Ez annyira megtetszett, hogy a népszerű videómegosztón is már ezzel szerepelek, s úgy tűnik bevált, hiszen közel háromezren kattintottak a klipre, pedig még csak egy héttel ezelőtt töltöttük fel.
Belluck harmonika játéka igazán különleges hangzásvilágot ígér, hiszen a Molnáriban élő, Szalai Balázs mai modern zenei stílusokkal, többek között dup steep-el és jazz hatásokkal fűszerezte meg az alkozásokat.

- Már az első album felvételeit is elkezdtük, előzetesen 11 dalt terveztünk, s amikor elkészül egy lemezbemutató koncerttel népszerűsítenénk - zárta gondolatát Belluck. - Persze addig még számos tennivalónk akad, hisz jelenleg nagy erőkkel keresünk egy kiadót, aki szívesen felvállalná ezt az igazán újszerű hangzásvilágot.



Bellák Tibor népszerűségét jól mutatja, hogy miközben kollégám, Szakony Attila az Erzsébet téren a cikkhez készítette a fotókat, többen lassítottak lépteiken is hallgatták a harmonikából felcsendülő dallamokat. Miután befejeztük a fényképezést egy középkorú hölgy már a következő koncert helyszínéről érdeklődött, megint mások az új videóklipet dicsérték.

A harmonika az aerofon hangszerek családjába tartozik. A szabad nyelvsípokba a harmonika közepén található lamellás kialakítású légszekrény húzásával és vonásával lehet levegőt juttatni. Hogy mely sípba jusson levegő, az gombokkal vagy éppen billentyűkkel szabályozható. Az első hangszer, melyet harmonika néven szabadalmaztattak, 1829-ben készült Bécsben, Cyrill Demian orgona- és zongorakészítő munkájaként. Demian hangszere kevéssé hasonlított napjaink harmonikáira: csak a bal kéz számára voltak rajta gombok, a jobb kéz pusztán a légszekrényt kezelte.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!