Hétvége

2011.07.24. 09:00

Élménycsokor Litvániából

Magyar, német, francia, litván és lengyel fiatalok - közel százan - vettek részt azon a nemzetközi ifjúsági találkozón, amely a napokban zajlott le Litvániában.

Gyuricza Ferenc

- A litván főváros mellett, Zelva településén zajlott találkozó célja a kapcsolatok elmélyítése volt - mondta. - Emellett volt alkalmunk Litvánia számos nevezetességével megismerkedni. Meglátogattuk a fővárost, Vilniust, amit a 100 templom városának is neveznek, illetve elutaztunk a Keleti-tenger melletti üdülőhelyre, Palangába, ahol nemcsak a tenger hullámaiban hűsölhettünk, hanem felkerestük a borostyánmúzeumot is. Itt több, mint ötezer kiállítási tárgy, köztük a világ egyik legnehezebb borostyánja, valamint sakk-készletek, ékszerek, tükrök, használati tárgyak, borostyánban megkövesedett rovarok, gyíkok láthatóak. Jártunk egy szabadtéri falumúzeumban, ahol különböző korok épületei mutatják be a litvánok életét. Meglepetésünkre ezen a helyszínen egy magyar régész csoporttal is találkoztunk. Jártak az UNESCO világörökség részét képező Berg der Kreuzén, azaz keresztek hegyén is.

Az egykori háborús temető ma csodatévő kegyhely, az ország egész területéről kerülnek ide keresztek. A látogatók maguk is hoznak, hiszen azt tartja a legenda, hogy aki ide helyezi el a sajátját, annak csak egyetlen lépés a mennyország, ahol a kívánságok meghallgatásra találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!