Hétvége

2011.06.19. 08:21

Lázár bácsi vacsorái: a paliniak meghódították Karintiát

Nagy útra készült pár hete 22 palini diák. Ausztriába, Obervellachba utaztak 1 hétre. Obervellach a Möll folyó völgyében fekszik, havas hegycsúcsok veszik körül a kisvárost.

Az Olvasó

Az év eleji szakmai továbbképzésen Vas Miklósné, Márti néni német szaktanácsadó adott tájékoztatást erről a nyelvgyakorlási lehetőségről, amivel a mi iskolánk élt is. A tábor hivatalos elnevezése Német-angol nyelvű erdei tanoda , melyet Tóth Lázár bácsi vezet, aki már évtizedek óta él ebben a festői karintiai kisvárosban. Lázár bácsi a tábor mindenese, házigazdája, szakácsa, programszervezője, idegenvezetője.

Nagy lelkesedéssel és szeretettel várja a magyar diákokat, s mutatja meg neki Ausztria legdélibb tartományának festői szépségeit. A szállásunk a Groppensteiner fogadóban volt, ami a nevét a mellette zuhogó vízesésről kapta. A napok tanulással kezdődtek. A csapat egyik fele a helyi iskolában német, illetve angol órán vett részt, a többiek a városban a Lázár bácsi által kiadott feladatokat oldották meg. Ezt nagyon élveztük!


Helyi lakosokat kellett faggatnunk, interjút készíteni velük, lefotózni őket, fénykép alapján városi nevezetességeket megkeresnünk... Majd a csoportok cseréltek. A délutánok kirándulásokkal teltek. Libegővel felemelkedtünk több mint 3000 méterre, a Mölltal gleccserhez, voltunk a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, kísérleteztünk a BIOS-házban, barátkoztunk a szabadon élő makákó majmokkal Affenbergben, a fiúk örömére a gmündi Porshe Múzeumban is jártunk, elállt a lélegzetünk a Málta vízesés láttán. Spitálban bejártuk a Portia kastély minden termét, még egy kínzómúzeum is szerepelt a programban.

Lehetetlen leírni azt a sok élményt, érdekességet, amiben részünk volt, s amely teljesen elvarázsolt bennünket. Van, akinek a klagenfurti Minimundus tetszett a legjobban, s van, akinek Wörthi-tó melletti népek harangja, amire a világ összes nyelvén felírták a BÉKE szót. Szinte felsorolni sem tudjuk mindazt, amit ez az egy hét élő nyelvtanulás nyújtott számunkra. De egyben mindenki megegyezett: Lázár bácsi vacsorái felülmúlhatatlanok voltak!

Jövőre is szeretnénk eljutni Karintiába, tanulni az idegen nyelveket, s gyűjteni tovább az élményeket. Arra biztatjuk a kanizsai iskolákat, vállalkozzanak ők is hasonló útra, felejthetetlen lesz!


Írták és a fotót beküldték: palini diákok 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!