Hétvége

2010.10.30. 09:09

Tök jó a töklámpás!

Biztosan tudjátok, hogy míg nálunk, Magyarországon a hét végén a halottak napját és a mindenszenteket ünneplik, addig egy másik kontinensen, Amerikában az év ezen időszaka a kísérteteké.

Horváth Viktória

A magyar szokások szerint ilyenkor a temetőben felkeressük azokat a sírokat, ahol az elhunyt szeretteink, ismerőseink nyugszanak, s egy-egy szál gyertyát gyújtva emlékezünk rájuk. Eközben néhány ezer kilométerrel nyugatabbra rémisztgetve és kacarászva töltik ezeket a napokat. Hogy ez hogyan lehetséges?

A Halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én. Ilyenkor a gyerekek rémisztő jelmezbe bújnak és egymást ijesztgetik, hiszen biztosan ti is tudjátok már, szellemek valójában nincsenek.

 

Ennek az ünnepnek az egyik leghagyományosabb díszítése a töklámpás. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában aztán az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel. Hát innen ered a töklámpás, amit már egyre több helyen láthattok, sőt, talán már ti is elkészítettétek az iskolában vagy otthon a saját tökfigurátokat.

 

Választhatunk olajtököt, sütőtököt és főzőtököt is, sőt most már lehet nálunk is kapni kifejezetten faragásra szánt Halloween-tököt, amely nem való emberi fogyasztásra, de a legalkalmasabb a faragásra. Kérjétek meg aput és anyut, hogy segítsenek a faragásban, mert a kés nagyon éles, megvághatjátok magatokat! Először rajzoljátok meg filctollal a kívánt arcot vagy formát, a Bandi Cica Gyermekházban például egy házikó lett a tökből, igaz, másik oldalára került még egy kísértet is. A gyerekek felnőtt segítségével először levágták a tök kalapját, majd kibelezték egy kanállal, s úgy álltak csak neki a minta kiformázásának. Aztán nem maradt más hátra, mint egy mécsest belehelyezni a kivájt tökbe és kész is!

 

Amerikában Halloweenkor a házajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, vagyis Cukrot vagy csínyt! kiáltással szólítják fel a lakókat, hogy édességekkel bírják őket a rosszalkodás elmaradására. Szinte senki sem vállalja a csínyt, ezért a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. A Halloween nagyon fontos hagyomány Amerikában. Európában a Halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a Halloween ünneplése ismét visszatért, Magyarországon is egyre több helyen ünneplik meg. Az iskolákban beöltöznek a gyerekek és cukrot osztanak az osztályokban. Több helyen partikat rendeznek; az ud-vart, a házat túlvilági hangula-túvá varázsolják, majd különféle jelmezekbe öltözve mulatoznak.

Jövő héten úgyis kezdődik az őszi szünet, bőven lesz időtök arra, hogy akár jelmezbe bújjatok és elűzzétek a szellemeket vagy éppen a tökfaragási technikátokat fejleszthetitek TÖKéletesre!

 

- Érdemes keményebb tököt választanunk, bár a faragása nehezebb, de tovább eláll. Már a kiválasztásnál legyünk résen: vizsgáljuk át a zöldséget, hogy ne legyenek rajta puha, könnyen benyomható részek, ugyanis nem lesz szép így a faragásunk - mondta Róbert. - Először mindig elképzelem, megformázom a gondolataimban a kívánt mintát. Ne sajnáljuk az időt a gyakorlásra, elsőre nem biztos, hogy jól sikerül. A virág, az inda és a levél viszonylag egyszerűbb minta. A második legfontosabb dolog a kivilágítás, kísérletezzünk többféle módszerrel. A zöldségfaragásnak nincsenek határai, vagyis voltaképpen bármit tudunk varázsolni egy egyszerű tökből.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!