Hétvége

2010.09.19. 07:23

Isten háza, megújulva

Három templomot, valamint egy plébániaépületet érint az utóbbi évtizedek legnagyobb egyházi épületfelújítási programja a lenti esperesi kerület területén. A munkálatok többsége több évre áthúzódó programot jelent, ám olyan is akad, amelyik időközben már be is fejeződött.

Gyuricza Ferenc

Az egyházi épületek lenti esperesi kerületben zajló felújításának programját a csesztregi plébános koordinálja. Páli Zoltán korábban Tornyiszentmiklóson látott el szolgálatot, a legnagyobb összegű beruházás éppen ezen a településen történik, s annak elindításában még aktív szerepe volt, többek között ezért is vállalta a feladatot.

Tornyiszentmiklóson a templom teljes külső felújítását kezdték meg, ami magába foglalja a nyílászárók és a tető cseréjét, a szigetelési feladatokat, az akadálymentesítést, valamint a külső vakolat felújítását is. Hasonló munkálatokat végeznek a reszneki és a szécsiszigeti templomnál - előbbi helyszínen szintén a lábazat és a vakolat felújítása a fő feladat, a későbbiekben viszont a nyílászárók cseréjét is meg kell oldani, Szécsiszigeten pedig a tető felújítá-sa volt a prioritás -, illetve a csesztregi plébánia épületének felújítása szintén ebbe a sorba illeszthető.


- Korábban is történtek felújítások, ám arra, hogy azonos időben, s ugyanazon pályázati program keretében valósuljon meg ennyi egyházi beruházás, az utóbbi időben valóban nem volt példa - mondta Páli Zoltán. - A beruházásokat elsősorban az köti össze, hogy egy európai uniós pályázati program révén valamennyihez sikerült jelentős összegű pályázati támogatást szereznünk.

A plébános konkrét adatokat is mutat. A szombathe-lyi egyházmegye kimutatása szerint a tornyiszentmiklósi templom felújítására 51 és fél millió forint támogatást kaptak, a szécsiszigetihez 28-at,a resznekihez pedig 12-t. A csesztregi plébánia felújítását pedig közel 16 és fél millió forinttal támogatták. A támogatási összegek azért is eltérőek, mert a különböző helyszíneken más és más feladatokat kell végrehajtani, de a felújítások üteme is eltérő, Szécsiszigeten például a munkálatok már sokkal előrehaladottabb állapotban vannak, hiszen ott a legfontosabb feladat, a tetőhéjalás cseréjea 2008-2009-es időszakban már meg is valósult. A külső felújítást egyéb munkálatok is követik majd - Tornyiszentmiklóson a faliképek helyreállítása, valamint a belső járólapok cseréje például elengedhetetlen, s ezekhez a forrást még biztosítani kell, de a műemléki hatósági engedélyek beszerzésére is várni kell még.

Páli Zoltán szólt arról is, hogy a négy zalai program közül a csesztregi plébánia felújítása már be is fejeződött, az épület átadására és újraszentelésére szeptember 26-án kerül sor a hagyományos Móric-napi búcsú keretében.

- A szombathelyi egyházmegye területén, illetve ezen belül Zala megyében ennél jóval több program zajlik, amelyekhez szintén sikerült pályázati támogatást szerezni - folytatta a szombathe-lyi püspöki hivatal információira alapozva Páli Zoltán. - Ezek közé tartozik a gersekaráti, a nagypáli, a gősfai, valamint a hagyárosböröndi templomok felújítása. Az ezekhez nyert támogatások nagyságrendje a közel harmincmilliós gersekaráti kivételével tízmillió forint körül alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!