Hétvége

2010.07.04. 07:10

Jó móka a gyerekjóga!

Gyermek jóga? Minden pillanatát láthatóan élvezik a nagykanizsai Molnár Dorottya tanítványai. Ugyanis a fiatal lány mindig együtt nevet, kúszik-mászik, bolondozik, sőt, még állathangokat is utánoz az apróságokkal.

Benedek Bálint

A mosolygás és az önfeledt jókedv a felnőttek lelkére is jó hatással van, főleg ha a boldog gyermekarcokat meglátják, ez az érzés még tovább fokozódik. Épp ezért gyakran előfordul, hogy a jógával foglalkozó stúdióban a szülők is könnyen ottragadnak. Persze erről leginkább a csupa szív jógaoktató, Molnár Dorottya tehet , aki ellenállhatatlanul őszinte mosolyával hamar elbűvöli a gyerekeket. Mint mondja: az apróságok pontosan érzik, sőt, különlegesen érzékenyek is az őszinteségre.

- A gyermekjóga minden eleme drámajáték, melynek forrása maga az élet - mosolygott Dorottya. - Az ősi jógarendszerek sok olyan mozgásformát, gyakorlatot használnak, melyek belső világunk megismerését szolgálják. A harmóniához, a boldogsághoz, valamint az életörömhöz vezető legrövidebb utat a gyerekeknek a legkönnyebb megmutatni.


- Sokat mozgunk a szőnyegen, énekelünk és nyávogunk vagy csak kidugjuk a nyelvünket, úgy utánozzuk az oroszlánt - mondta a nyolcéves Horváth Anna, aki kishúgával, Sárával együtt imádja ezeket a játékokat. - Dóri nénivel nagyon jó móka ez a jóga, mindig nagy levegőket veszünk, amivel sokkal egészségesebbek leszünk.

A nyelvtörő Ashtanga jó-ga érdekes nevét már szinte mindegyik kisgyerek kívülről fújja. Dorottyával közösen mindegyik óra elején eléneklik szankszkrit vagy épp a legkisebbek halandzsa nyelven az Óm és a Patandzsali jóga mantrát. Ezzel az érdekes dallal adnak hálát Patandzsali mesternek, aki a jógát összefoglalta.

- A férjemmel együtt jártunk jógázni, s úgy gondoltuk, Dorina lányomat is beíratjuk, hogy megismerje az alapvető tanításokat - mondta Boros Krisztina, aki a 6 éves Dorkával egyelőre a jógázás elején tart. - A gyakorlatok nemcsak kiválóan fejlesztik a koncentrációt, hanem az erőnlétre, a ruganyosságra és a kitartásra is nagy hatással vannak.

Molnár Dorottya oktató a szülők szerint is nagy kincs, ugyanis helyesen táplálkozik, nem dohányzik, alkoholt sem fogyaszt, s ezzel egyértel-műen jó példát mutat a fiataloknak.

- Hű, itt annyira jó mozogni és még énekelünk is, imádok oroszlánosat játszani - mondta a 4 éves Györek Levente, akit anyukája, Wiandt Henrietta szerint is egyre jobban leköt a jógázás.

- Izgatottan meséli mindenkinek, hol jártunk, és éppen milyen állat bőrébe bújtak - folytatta Henrietta. - Mindig sokat mocorgott, de most a lányokkal együtt igyekszik a legjobban teljesíteni.

Az örökké vidám Molnár Dorottya elmesélte még nekünk, hogy tapasztalata szerint sajnos a felnőttek sem figyelnek kellően a légzésükre, pedig az egészséges életmódhoz ez is elengedhetetlen feltétel. A kanizsai gyerekeknek viszont a helyes légzést is megtanította.

Kölykök! Most ti jöttök! Próbáljuk ki, mi is vegyünk egy nagy levegőt: ússzunk, biciklizzünk ebben a szikrázó napsütésben.


Tudjátok-e, hogy a jóga (régen: yoga) a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében? A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. E szerint kétféle jógát különböztetünk meg: a testit és szellemit. Ma már az egész világon népszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!