Hétvége

2010.07.17. 02:21

Bután a napon

Talán már ismerősen cseng számotokra a Vigyázz, hogy sose érjen baj! könyvecske címe, amiből nemrégiben felidéztünk néhány jó tanácsot.

Zalai Hírlap

A kis füzet arra hívja fel a figyelmeteket, mire kell ügyelni, hogy otthon, az utcán, az erdőben vagy épp nyaralás közben ne érjenek benneteket balesetek, fájdalmas meglepetések. Ez alkalommal a leégésről ejtünk szót, ami nem csak akkor fordulhat elő veletek, ha elfagyiztátok az összes zsebpénzt. A Nap, amit oly gyakran ábrázoltok rajzaitokon mosolygós ábrázattal, bizony ellenséggé is válhat, ha nem tisztelitek eléggé a hatalmát. Igaz, az ember nem azért megy strandra, hogy ott szkafanderben savanyogjon három napernyő védelmében, de azért az óvatosság igencsak ajánlatos.
Ha néhányszor megpörkölték már a bürkédet az égető sugarak, tudod, hogy miről beszélek. S azt is, hogy előre kell okosnak lenni. Hiszen a jujgatás csak a strandolás végén tör ki rajtad, közben a napsugár nem fogja megkocogtatni a válladat, hogy figyelj, haver, most perzsellek a legjobban. Ha nem akarod, hogy este a legkönnyebb ingecske is tüzes reszelőként érjen a bőrödhöz, vagy hogy a szúnyogcsípés megvakarása (amúgy ez sem tanácsos) hápogásra késztessen, hát vedd komolyan a napvédő krémek használatát. Sőt, 11 és 15 óra között egyáltalán ne aszalódj a tűző napon, mert egyrészt felforr az agyvized, másrészt rövid idő alatt is odakozmálhatsz. S a következmények között arról se feledkezzél meg, hogy milyen szép leszel majd, amikor cafatokban jön le a bőröd.

Azt se hidd, hogy ha a habokban lubickolsz, nem égsz le. De még mennyire! A tükröződő vízfelület csak fokozza a veszélyt.

Ha már megvan a baj, tartózkodj szigorúan árnyékban, s kenegesd magad gyulladáscsökkentő, tápláló krémekkel, amelyek enyhítik a kínjaidat. Arról se feledkezz meg, hogy napfürdőzés közben sok víz távozik a szervezetedből, amit pótolni kell. Az agy különösen érzékenyen reagál a folyadékhiányra, 2 százalékos kiszáradás már 20 százalékos teljesítménycsökkenéssel jár. Ugye te sem akarsz butábbnak tűnni, mint amilyen vagy?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!