Hétvége

2009.12.05. 03:29

Adventus Domini - Úrjövet

A Messiást évezredek óta várta a kiválasztott nép, a zsidóság. Isten a próféták által üzenetet közölt az emberekkel, hogy készüljenek, mert közel már az Úr. Az egyházi év kezdete, vagyis advent első vasárnapja jelzi, hogy az Istent szerető ember tudatosan készül a Megváltó testi születésének megünneplésére.

Az Olvasó

 

Olvastam, hogy megkérdezték egy születésétől fogva vak embertől, hogy mi a legfájóbb az életében. S erre ő megdöbbentő szavakkal válaszolt: hogy nem láthatja gyermekeit, s nem tudja elképzelni, hogy mit jelent az, hogy szépek, barna a szemük és a hajuk. A Szentírás tanítása átjárta már életemet, hogy a homály és a sötétség elmúltával látni fog a vakok szeme ? Jézus nem csodadoktornak jött el közénk, hanem, hogy közölje Isten országának közeledtét. Akkor siet a bajbajutottakhoz, amikor tapasztalja: nem csak a csoda kell, hanem Ő maga is, az Isten Fia. Bennem megvan-e az evangéliumi vak emberek elszántsága az Isten irgalma iránt? Hiszem-e, hogy Jézus Krisztus valóban az Isten egyszülött fia? Hiszem-e, hogy Ő az én megváltóm, s hogy értem is testet öltött születésekor a betlehemi barlangban?

Testvérek! Jézus nélkül vakok vagyunk mindannyian. Nem szakadhatunk el Tőle, s ebből következik, hogy az Egyháztól sem, mert Ő a szentségek által és a tanításában él köztünk. Az Anyaszentegyházon keresztül fogja kezünket és vezet bennünket. A sötétben járóknak fényt ad a világosság. Mit csinálunk mi, a világosság fiai, a fény gyermekei? Hagyjuk magunkat a reklám által bábként mozgatni? Vagy az adventi időben célt és lelki programot tűzünk ki magunknak? Kire hallgatunk: a reklámokra, vagy Jézusra, aki a lelki készületre figyelmeztetve mondja: El ne nehezedjék szívetek tobzódásban, részegeskedésben és az evilági gondokban! A megélhetési, anyagi nehézségek; a munkahely elvesztésétől való félelem; a gyermeknevelésben előforduló kudarc és tehetetlenség; a munkahelyen és közéletben tapasztalható rosszindulat - mind-mind okozhatja lelki vakságunkat. A lelkileg sötétségben élő ember könnyen elcsügged, kiábrándul, mert gyenge a hite. Istennel való kapcsolata is lazul; ennek jele: ritkábban járul a szentségekhez, elhanyagolja a vasárnap megünneplését és az imádságot. Virrasszatok és imádkozzatok szüntelenül - kéri tőlünk Jézus. Ő maga adja meg az adventi programunkat: virrasszatok és imádkozzatok! Ez a kis adventi fohász segítsen minden Olvasót a lelki újjászületésben: Urunk, Jézus! Te vagy a mindig Eljövendő, mi pedig az úton levők vagyunk. Köszönjük, hogy újra adventet tarthatunk, hogy újra várhatunk Téged. Készülünk első eljöveteled emlékének megünneplésére, de várjuk azt is, hogy második eljöveteledkor találkozhassunk Veled. Köszönjük, hogy hozzánk jössz ebben az adventben is. Segíts, hogy minél jobban fel tudjunk készülni fogadásodra. Hogy ne csak várjunk és hívjunk, de szívből örvendjünk is, amikor megérkezel. Ámen.

P. Rácz Piusz OFM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!