Hétvége

2009.08.29. 02:29

A papság, mint Isten ajándéka

ZH - XVI. Benedek pápa június 19-én nyitotta meg a papok évét a katolikus egyházban, Vianney Szent János halálának 150. évfordulójához kapcsolódva. Erről, s a papság helyzetéről beszélgettünk dr. Veres András szombathelyi megyés püspökkel.

Mórocz Zsolt

Pap- és diakónus-szenteléssel nyitotta meg a papok évét a főpásztor a Szombathelyi Egyházmegyében, június 20-án. Azóta jó néhány programot szerveztek már a püspökség területén, amely a papság szerepére, küldetésére, a hívekkel ápolt kapcsolatára hívta fel a figyelmet, s így lesz ez a továbbiakban is. Hogyan foglalható össze a tematikus év jelentősége? - kérdeztük dr. Veres Andrást.

- A szentatya a papok lelki megújulására, a szolgálat szellemének megerősítésére hívta fel a figyelmet, s arra, hogy tudatosabban éljük meg papi életünk eucharisztikus (oltáriszentséghez kötődő) jellegét. A másik cél, hogy a hívek átéljék a papokkal alkotott közösség érzését, és felismerjék, hogy a papsággal Isten ajándékot ad számukra. Egyházmegyénkben is olyan programokat szervezünk, amelyeken ezeket a prioritásokat szeretnénk érvényesíteni. Legutóbb például (immár harmadik alkalommal) a papokkal és szüleikkel indultunk közös zarándoklatra, s elmélkedésemben is azt hangsúlyoztam, mennyire fontos a papok kapcsolata a hívekkel, illetve a saját szüleikkel. A múlt héten pedig a kispapokkal tartottunk jó hangulatú kirándulást - mondta el lapunknak a megyés püspök.

Veres Andrástól megtudtuk: több lelki programot terveznek még a papság éve jegyében, jövőre, húsvét után például Ars-ba, Vianney Szent János plébánosi szolgálatának városába indítanak zarándoklatot, s talán Tours-t, az egyházmegye védőszentjének, Szent Mártonnak püspöki székhelyét is felkeresik. Továbbá a havonta esedékes papi rekollekciók (visszavonulásos elmélkedések) során is a szolgálat, s elsősorban a papi identitás mélyítése kap hangsúlyt.

- Mindig aktuális a kérdés, de a papok évében különösen az: hogyan alakul a hivatások száma, számolni kell-e paphiánnyal? - vetettük fel.

- Országosan kevés a hivatás, ez tény, de ennek természetes okai is vannak, például kevesebb gyerek születik, s kevesebb a keresztény család is. Ezzel együtt kész csoda, hogy ennyi hivatásunk van. Három éve, amikor az egyházmegyébe érkeztem, 10 kispapunk volt, most 13. Tehát enyhe, arányait tekintve mégis jelentős növekedés mutatkozik. Hiszem, hogy ez a sok-sok imádság eredménye, hiszen az Úristen akkor ad, ha az ember készséget mutat rá, hogy elfogadja az ajándékokat - hangsúlyozta a püspök.

Az említett kispapi kirándulás helyszíne Kőszeg-hegyalja volt a múlt hét végén. Az egyházmegyei hivatásgondozó bizottság II. János Pál pápa apostoli buzdításának szellemében szervezte a programot: A püspök az első, aki a papnevelésben Krisztust képviseli. Bármely püspökről elmondhatók a Márk evangéliumából vett szavak: magához hívta azokat, akiket kiválasztott. A választottak csatlakoztak hozzá . Mint az egyházmegyei sajtószolgálattól megtudtuk, a lelkes csapat reggel érkezett meg a velemi Szent Vid-kápolnához, ahol Veres András koncelebrációs szentmisét mutatott be a hivatásgondozó bizottság jelenlévő tagjaival és Harangozó Vilmos kőszegi esperes-plébánossal közösen. Ezután imádkozva, énekelve indultak az Írott-kőre, ahol délben az Úrangyalát és a napközi imaórát imádkozták el.

Az egyházmegye papjainak és szüleiknek zarándoklata pedig a zsidai Jó Pásztor-kápolnához vezetett; arra a helyszínre, ahol az egyházmegye vértanú papját, Brenner Jánost meggyilkolták az ötvenes években. A koncelebrációs szentmisén a püspök köszönetet mondott a papok szüleinek, hogy fiaikat az Úr szolgálatára engedték, és kérte őket, továbbra is támogassák gyermekeiket szolgálatuk hűséges teljesítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!