Hétvége

2009.07.25. 08:25

Transformers: A bukottak bosszúja - ez van, ha szabadjára engedik Michael Bayt

Michael Bay rendező a végletek embere. Bár sokan nem kedvelik a Pearl Harborban kicsúcsosodó csöpögősen heroikus stílusa és szemellenzős Amerika-imádata miatt, azt azért el kell ismerni, hogy A szikla vagy a Bad boys a maga idejében mérföldkőnek számított az akciófilmes szakmában.

Győrffy Árpád

Olyan hollywoodi nagyágyú ő, aki monumentális, de többnyire giccses tömegtermékeivel (megbízható pénzforrás lévén) sosem okoz csalódást a produkcióiba invesztáló stúdióknak, az értelmet és értéket is számon kérő nézőknek viszont annál gyakrabban.

2007-ben került kezei közé a mifelénk is évtizedes képregényes és rajzfilmes múlttal rendelkező Transformers-projekt, amiből annak rendje s módja szerint forgatott egy drága, látványos, de infantilis és felszínes sikermozit. 

Aztán tovább szőtte az egymással háborúzó alakváltó óriásrobotok történetét, és sikerült is elkészítenie a felesleges amerikai film mint önálló esztétikai kategória tökéletes mintapéldányát. Talán szándékosan a nyári uborkaszezonra időzítették idehaza a bemutatót: a szünidőben, a plázák sötét, hűs rejtekén kitágulnak tűréshatáraink, megbocsátóbbak, lazábbak, felszabadultabbak vagyunk mint egyébként, ezért ha valamikor, hát most előállhatnak egy efféle produkcióval - gondolhatták az illetékesek. Igazuk lehet, ám nem árt, ha elvárásainkat tényleg otthon hagyjuk, különben a második Transformers még a legalacsonyabb lécet is képes leverni.

A célközönség például beazonosíthatatlan. A klisémasszából összegyúrt fárasztó történet és az aranyosnak szánt robotkarakterek erőltetett jópofasága ugyanis egyértelműen az ártatlan lelkű gyerekeket célozza, ám akkor mit keres a filmben egy jó adag szexuális utalás? (Itt nem a főszereplő Megan Fox jelenlétét kifogásolom, épp ellenkezőleg: dekoratív látványa az egyetlen ok arra, hogy a férfi néző ne hagyja ott a filmet 20 perc után). 

Ha viszont kemény high-tech akciófilmként akarták eladni a produkciót, vétek volt felhígítani ennyi limonádéval. Egyszerűen vállalhatatlan ugyanis majd az összes párbeszéd, karakter, s tulajdonképpen minden megnyilvánulás, ami két robbantás közt vár ránk. 

A látvánnyal persze nincs gond, az egyiptomi kultúrkörnyezet és a sci-fi hangulati elemek találkozása már a Csillagkapuban is bevált, itt pedig (Fox kisasszony dekoltázsa mellett) egyenesen a menthetetlent menti a vizualitásért felelős stáb. Kevés sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!