Hétvége

2009.04.04. 02:27

Hímes tojás készítés: viaszolva vagy késsel karcolva

Ne menjen feledésbe - ezzel a szándékkal karolta fel a hímes tojás készítésének hagyományát a Dobronakon élő Uriszk Erzsébet.

Temesi Hilda

Ne menjen feledésbe - ezzel a szándékkal karolta fel a hímes tojás készítésének hagyományát a Dobronakon élő Uriszk Erzsébet. A népi iparművész címet is elnyert kézműves ismereteit és tapasztalatait a közelmúltban könyv formájában is megjelentette.

Az egykoron pedagógusként dolgozó Uriszk Erzsébet már tizedik éve foglalkozik tojásfestéssel. Nemcsak értője ennek a kifejezetten alkalomhoz kötődő kézművességnek, de a néphagyományok kutatása terén is jelentős eredményeket mutathat fel. Mindezt nemrégiben kötetbe is foglalta.

A viaszolt hímes tojás készítése a Muravidéken című kiadványa a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet jóvoltából a napokban jelent meg. A vékony, de így is rendkívül illusztratív könyvet a tervek szerint több hasonló, kifejezetten kézműves hagyományokkal foglalkozó kiadvány követi majd.

- Gyermekkorom legszebb emlékei a húsvéti ünnepekhez kötődnek, amelynek különös hangulatát a hímes tojások varázsa tette széppé - foglalta össze röviden mondandóját a könyvbemutató kapcsán Uriszk Erzsébet. - Nagypéntek délután anyám viasszal berajzolta a tojásokat, majd pirosra, illetve néha lilára vagy zöldre festette őket. Ez utóbbi volt az ő színe. Édesapám is tudott hímes tojást készíteni, ő késsel karcolta a mintákat.

A 2006-ban népi iparművész címet elnyert, egy évvel később pedig a muravidéki magyarság legmagasabb elismerésével, Kulturális nívódíjjal kitüntetett Uriszk Erzsébet tíz éve kezdett el maga is foglalkozni tojásfestéssel. Gyűjti és rendszerezi a ma még fellelhető mintákat, illetve maga készít hímes tojásokat. Néhány éve úgy döntött, hogy tapasztalatait megosztja az érdeklődőkkel, kéziratával pályázott a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet könyvkiadási kuratóriumához.

- A hímes tojás hagyománya a Muravidéken egyedül Dobronakon volt ismert - folytatja. - Amikor elkezdtem kutatni a hagyományait, szinte alig volt olyan személy, aki még foglalkozott volna vele. Szerencsére ma többeket is érdekel, s nemcsak az idősebb korosztályú asszonyokot, hanem a fiatalabb lányokat is. A magyar falvak mellett már megjelent az inkább szlovének által lakott településeken is, elsősorban ott, ahol az utóbbi években kiállításokat szerveztünk a hímes tojásokból.

A kötetben Uriszk Erzsébet a hímes tojás készítésének története mellett a Muravidéken és a környező településeken fellelhető mintákat is bemutatja.

- A Muravidék népművészetének egyik apró kincse, a hímes tojás és annak készítési módja nem ment feledésbe - mondta Kepéné Bihar Mária etnográfus, a kötet egyik szerkesztője. - Mindezt azoknak az asszonyoknak köszönhetjük, akik évtizedeken keresztül őrizték és ápolták ezt a hagyományt. Uriszk Erzsébet könyvéből a hímes tojásnak a muravidéki népéletben betöltött szerepét is megismerhetjük. A szerző emellett ír a helyi húsvéti szokásokról, a tojásfestés történetéről, s mindezt egy gazdag mintagyűjtemény egészíti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!