Hétvége

2009.03.15. 08:02

A padláson pihent a múlt: könyvek, emlékek, okiratok a tizenkilencedik századból

<b>ZH</b> - A nagyrécsei <em>Horváth Imrének</em> és feleségének évtizedekig fogalmuk sem volt róla, milyen értékes kincseket rejt a padlásuk. Aztán néhány évvel ezelőtt egy ütött-kopott kofferből rengeteg régi emlék került elő.

Zalai Hírlap

Rövid kutatás után az is kiderült, hogy az emlékek nagy része Lendvay József  tulajdonát képezték, aki anyai dédapja volt Horváth Imrénének, azaz Zsuzsa asszonynak. A koffer mélyén lévő korabeli füzetekben, könyvekben, valamint okiratokban egyébként számos érdekesség olvasható, így az 1848-49-es események leírása is. No, de ne rohanjunk előre, a néhai Lendvay József ugyanis magáról is írt naplójába. Például azt, hogy 1830-ban látta meg a napvilágot Csapiban, s hogy elemi iskoláit Kiskomáromban, illetve a somogy megyei Tapsonyban végezte. 

Azt követően a nagykanizsai Piarista Gimnáziumban tanult, ahol - mint írja - csintalanságért többször is, de tanulásért egyszer sem kapott büntetést. Az szintén a naplóból tudható, hogy akkoriban még testi fenyítés járt az iskolai szabályok megsértéséért. Lendvay szavait idézve: az 1-4. iskolásokat virgással fenyítették meztelen seggre, míg az 5-6. iskolásokat korbáccsal gatyára. Az iskolában amúgy a latin volt a kötelező nyelv, ugyanakkor a hittant, a földleírást, a természettant és a számtant magyarul tanították.

- A feleségem dédapja egy ideig Nagyrécsén volt kántortanító - szőtte tovább a néhai rokon élettörténetét Horváth Imre. - Valószínűleg ebből az időből származik ez a vaskos kottagyűjtemény is. Látja milyen szépen írt - kérdezte a családfő, majd egy újabb hatalmas könyvet hozott ki a hátsó szobából. - Az öreg részt vett A magyar szent korona országának megyei térképei című kiadvány elkészítésében is, melyet 1880-ban adtak ki.

Mitagadás, a megyei térképek akkori gyűjteménye jóval vastagabb volt, mint a maiak, persze az idő tájt az országhatárt is másképpen rajzolták. Zala megyéhez tartozott például a Balaton teljes északi partja, a határ a mai Balatonalmáditól majdnem Varasdig nyúlt.

- Ezeket is a padláson találtuk - büszkélkedtek a háziak, miközben újabb, díszes borítójú könyveket sorakoztattak az asztalra. - Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben két kötete, amelyek szerkesztésében Jókai Mór is részt vett. És itt van egy másik, 1805-ös kiadású - a nyelvújítás előtti - könyvecske, ezt maga Lendvay József olvasgatta.

Fellapozva a keményfedelest a nyelvezete volt furcsa, mondanivalóját tekintve viszont már akkor is az örök dilemma elevenedett meg, azaz az értékes régit vagy az értéktelen újat kell-e szeretni? Íme egy idézet: Ami különösen a magyar literatúrát illeti, jóllehet az még csak kezdetben vagyon, mégis naponta látjuk abban is, miképpen temetik az új munkák a régiebbeket feledékenységbe. Azon kívül, hogy ez sokszor háladatlanság, az olvasó közönség sem mindenkor nyer vele, mert gyakran a gaz nyomja el a gabonát, vagy más haszontalansággal szólván a megérett és jó ízű gyümölcs elrejtetik, s egészségtelen adatik helyette az eledelt éhező léleknek.

- Ezt a füzetet meg ő maga írta, különféle gyakorlati tudnivalókat vetett papírra - mutatta a családfő. - A füzethez még tartalomjegyzéket is készített. Külön fejezet szól a ruhatisztításról, a nyavajatörésről, s a penész eltüntetésének módszerét is taglalja.

Néhány pillanat múlva egy régi családi fotóalbum is előkerül, ám mint kiderül: Horváthék legnagyobb szívfájdalma, hogy nem tudják, kik láthatók a képeken, pedig még az is lehet, hogy a híres dédapáról, Lendvay Józsefről is van egy portré valahol.

- Amit tudunk róla, azt ebből a 19 oldalas naplórészletből ismerjük, de sajnos az eredetije nincs meg, csak a másolat - mondta Zsuzsa asszony. - Azt is ebben olvastuk, hogy 1862-ben - a jobb megélhetés reményében - Zalakoppányba, a mai Zalaszentgrót területére költözött, ahol jegyzői munkát vállalt. Jó ember lehetett, hiszen ezt az akkori plébános is leírta róla, amikor arról számolt be, hogy Lendvay jegyzőként segített, a településen lévő áldatlan állapotok felszámolásában. Végül - ha jól tudom - 1896. januárjában halt meg gyomorrákban.

Az emlegetett 19 oldalas naplórészlet egyik másolata a megyei levéltárban is fellelhető. Történelmi jelentőségéről Molnár András igazgató a következőket mondta.

- A kéziratban a kanizsai 1848-as események is részletesen szerepelnek, s az oktatástörténeti vonulat is jelentős, ami nem is csoda, hiszen tanítóként eltöltött éveiről is sokat ír Lendvay József. - Az egyébként nagyon érdekes, hogy a családban fennmaradt egy ilyen 1848-as visszaemlékezés. Bár ezekről az eseményekről viszonylag sok forrásunk van, hiszen egyéb önéletrajzi írások is fennmaradtak, ám ez a naplórészlet sok személyes élményt is tartalmaz. Sajnálom, hogy eltűnt az eredeti kézirat, a városban ugyan nem szokatlan az ilyen, de faluhelyen jobban meg szokták őrizni a tárgyi emlékeket. 

A XIX. századi Zala megyéből nem túl sok ilyen személyes írás maradt fenn, leginkább a szentgyörgyvölgyi tanítóhoz Gózon Imréhez tudnám hasonlítani, neki van hasonló önéletírása. A mindennapi életnek nagyon érdekes dokumentuma, amit nem a politikai vezetőréteg, hanem egy egyszerű hétköznapi ember - aki bár nem nemes, de iskolázott - írt.

A 19 oldalas naplórészletben a 1848-as kanizsán események is megelevendenek. Lendvay József 18 éves volt ekkor. Sokat ír arról, hogyan vettek részt a márciusi megmozdulásokban. Azt is említi, hogy felheccelték a diákokat és a zsidók ellen próbáltak fellépni, de az iskolaigazgató elkapta őket és lebeszélte erről a fiatalokat. Pár oldalon olvasható az a tragikus eset is, mely a kanizsai ünnepi gyűlésen történt. Az egyik mozsár felrobbant és halálra sebzett egy fiatalembert. Aztán említést tesz a októberi kanizsai felkelésről, amikor kiverték a városból a horvátokat. 1849-ben ő is csatlakozott a honvédséghez, aztán Komáromba, Görgey seregébe került, akikkel Világosnál letette a fegyvert.

A kézirat személyes hangvételű, nem a nagyközönségnek, sokkal inkább a családtagoknak szól. Persze ennyi év távlatából talán maga Lendvay József sem bánná, hogy históriása lett a kornak.

A Lendvay-féle kéziratról először 1990-ben Mészáros István oktatástörténész, neveléstörténész által kiadott publikációban lehetett olvasni. Annak idején az Országos Piarista Levéltárban jutott hozzá a kézirat másolathoz és ebből adott közre bizonyos részleteket. Erre figyelt fel Molnár András, a megyei levéltár igazgatója, ő akkoriban az 1848-as zalai emlékeket kutatta és tervbe vette, hogy megpróbálja kinyomozni, létezik-e még az eredeti kézirat. 

Tavaly augusztusban aztán a Levéltáros Egyesület vándorgyűlésén Koltai András, a Piarista Levéltár vezetője is hallott a nyomozásról, s felajánlotta segítségét. Ugyan Molnár András Batthyányi Lajos gróf reformkori munkásságát kutatta, de ha már ott járt, megkérdezte, hogy vannak-e egyéb zalai vonatkozású emlékek a Piarista Levéltárban. Keresték, kutatták az eredeti kéziratot, ám végül csak egy másolat került elő Lendvay József naplójából. Voltaképpen úgy áll a helyzet, hogy ez az átirat az egyetlen létező példány. Az eredeti hollétére azóta sem derült fény. Lehet, hogy egy másik padláson porosodik...

Szerzők: Pásztor András, Horváth Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!