Helytállt a Kölcsey-gimnázium az országos döntőn is

2024.02.01. 07:30

Szórád Annát a döntő legjobb ötösébe választották be

Az V-VI. korcsoportos korosztályok képviselői kezdték meg az idei diákolimpiai országos döntők sorát, így az „A” kategóriás kosárlabdázók legjobbjai. A Pécsen rendezett országos fináléban Zalát a Kölcsey Ferenc Gimnázium leány és fiú csapata képviselte.

Kerkai Attila

Az egerszegi Kölcsey-gimnázium csapatai, elöl a lányok, mögöttük a fiúk

Fotó: MDSZ

A fináléra már valóban az ország legjobb csapatai készülhettek, hiszen az előcsatározásokat követően a kosárlabdadöntőn 8 fiú és 8 lánycsapat, összesen 192 versenyző játszott a bajnoki címért. A Baranya Vármegyei Diáksport Egyesület szervezésében Zala vármegyét a Kölcsey-gimnázium két csapata képviselte, zömében a Zalakerámia-ZTE KK és a ZTE NKK utánpótlás-játékosaival.

Minthogy az előzetes online sorsoláson mindkét zalai együttes ugyanazt a sorszámot kapa, a csoportmérkőzéseiket egy időpontban játszották, így Hersics Adrienn felkészítő testnevelőnek a korábbi 175-szörös válogatott játékos és élvonalbeli tréner, Heinrich Róbert, a ZTE KK utánpótlás-szakembere nyújtott segítséget és töltötte be az edzői szerepet a fiúknál.

A leány döntő különdíjban részesült játékosai, a torna legjobb ötösével. Középen Szórád Anna, a Kölcsey játékosa
Fotó: MDSZ 

Nem indult jól a diákolimpiai döntő a fiúknak, hiszen meghatározó játékosuk, a csapat kapitánya, Makkos Dávid lázas betegsége miatt már az első napon hazautazott. Viszont az első mérkőzésen Törökbálint csapata ellen győzelemmel kezdtek ( 78-63) a srácok, majd a második találkozón szinte végig vezettek, de szoros végjátékot követően végül alulmaradtak a szolnokiak ellen ( 87-85). Másnap a legjobb négy közé kerülésért le kellett volna győzni a Kecskemétet, ám végül egy jó mérkőzésen ugyan, de a Kölcsey vereséget szenvedett ( 64-77). A lányoknál kicsit nehezebbre sikerült az első mérkőzés a szekszárdi lányok ellen, de végül szintén sikerült győzelemmel nyitni a diákolimpia döntőn ( 73-69), aztán a két pécsi csapattól a papírforma szerint kikaptak az egerszegi lányok, így a fiúkhoz hasonlóan szintén csoportharmadikak lettek.

Ami egyben azt is jelentette, hogy a Kölcsey mindkét csapata az 5-8. helyért zajló keresztjátékban volt érdekelt a folytatásban. Mindketten győztek az első találkozójukon - Kölcsey- Szombathelyi Gépipari ( 77-51), Kölcsey - Budapest, Szinyei ( 81-69) - így a másnapi helyosztókon az 5. helyezésért léphettek pályára. A helyosztó mérkőzéseken, az addigra már a csapaton végigvonuló lázas betegségek hátráltatásával nem sikerült győzni, így végül mindkét kölcseys csapat a 6. helyen zárt. Az 5. helyért, fiúk: Pécs, PTE Gyakorló – Kölcsey 73-52. Lányok: Sopron, Berzsenyi- Kölcsey 86-59.

Fotó: MDSZ

Az viszont külön örömet jelentett a zalaiaknak, hogy a lányoknál az edzők szavazatai alapján Szórád Annát beválasztották a torna All-Star ötösébe. Óházy Julianna pedig 103 pontjával csupán öt ponttal maradt le a tornán a legtöbb pontot dobó játékostól.

– Nehézségekkel, próbatételekkel teli hétvége volt - kezdte a háromnapos sorozat értékelését Hersics Adrienn, a Kölcsey-gimnázium testnevelője. – Ellenfeleink mellett, melyek az ország legjobb diákcsapatai, sajnos meg kellett küzdenünk sérülésekkel és betegségekkel is. Diákjainkat nagy elismerés, dicséret illeti, hiszen mindent beleadtak a döntő mérkőzésein. Remekül küzdöttek egymásért, a csapatért, az iskoláért, megküzdöttek a nehézségekkel. Abban egészen biztos vagyok, ha tanítványaim néhány év múlva majd visszagondolnak erre a hétvégére, nem e nehézségek, hátráltató tényezők jutnak eszükbe, hanem a diákolimpiai döntők semmihez sem hasonlítható fantasztikus hangulata, a közösen megélt örömteli pillanatok. Hiszen olyan esemény volt ez, amin a megnyitón elhangzott a Himnusz, a résztvevők az olimpia szellemében fogadalmat tettek, mint a nagy és fontos világeseményeken is történik.

Fotó: MDSZ

A Kölcsey-gimnázium csapatainak tagjai voltak. Fiúk: Makkos Dávid, Tóth Barnabás, Garai Dávid, Tóth Marcell, Kovács Áron Boldizsár, Mike Mátyás, Ruzsics Barnabás, Károlyi Zalán, Bihari Barnabás, Gérczei Bence, Röszler Áron. Lányok: Szórád Anna, Óházy Julianna, Molnár Hanna, Kocsárdi Réka, Németh Szonja, Sonkoly Fanni, Büki Virág, Kocsárdi Emese, Horváth Hajnaka, Horváth Réka Panna, Horváth Nadin, Csalló Jázmin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában