Frissek voltak a sportlövészek...

2024.01.08. 17:56

Sikeres válogató után zalaiak az Eb-csapatban

Lezajlott a sportlövők válogató-sorozata, ami zalai szempontból jól végződött, hiszen legkevesebb három megyénkbeli lövész is ott lesz majd a február végi, Győrben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokságon.

Kerkai Attila

Major Veronika egészen kiváló formában lőtt

Fotó: hunshooting.hu

Összesen négy versenyből állt a kvalifikációs sorozat, az első kettőt még az év végén szegeden rendezték, a második "dupla kört" pedig a mostani hétvégén a Honvéd 75 Kupa keretében Budapesten rendezték. A duplázás kifejezés azért is helytálló, hiszen szombaton és vasárnap is egy-egy különálló versenyt rendeztek és a négy viadal alapján dőlt el az, hogy kik képviselhetik az országot a győri légfegyveres Eb-n.

Zalai szempontból abszolút sikeresnek volt mondható a szombati nap. Női légpisztolyban a BEFAG Keszthelyi Erdész LK tokiói olimpikonja, Major Veronika az alapversenyben 571 körrel a második helyen végzett, azonban a döntőben 241,6 körrel győzött, nagyon nagy fölénnyel, 4,8 körrel előzte meg a második Fábián Sára Ráhelt (Csepel TC). Légpuskában az első nap az alapverseny rangsorolt. A férfiaknál Hammerl Soma (UTE) győzött 628,4 körrel, mögötte egy tizeddel lemaradva Pekler Zalán (Erődök Városa SE) végzett a második helyen, míg a harmadik helyen Somogyi Péter, a ZTE SKK versenyzője végzett 626,6 körrel. A még junior korú Kálmán Bálint, szintén a ZTE SKK lövője a felnőtt mezőnyben 624,7 körrel az ötödik helyen végzett. A junioroknál Varga Botond ZTE SKK) a 4, lett (614,2).

Somogyi Péter (jobbról), középen Kálmán Bálint, és még Varga Botond is ott lehet a győri Eb-n
Fotó: ZH 

Vasárnap légpuskában döntőket is rendeztek, míg légpisztolyban az alapverseny rangsorolt a viadalon. Női légpisztolyban Major Veronika parádésan lőtt a 60 lövéses sorozatban. A keszthelyiek kiválósága 584 körrel végzett az élen, megelőzve a tavalyi világbajnokságon negyedik és ezzel olimpiai kvótát szerzett Fábián Sára Ráhelt, aki 574 kört produkált. A férfi puskásoknál Somogyi Péter ezúttal másodikként végzett 625,6 körrel, Kálmán Bálint pedig az 5. helyen zárt (621,9). Az összevont, junior-felnőtt döntőben (ami már nem számított a kvalifikációt illetően) Kálmán Bálint 4. lett, Somogyi Péter pedig hatodikként zárt.

A négy válogatón a két legjobb eredmény számított és ez alapján Zalából a női légpisztolyban Major Veronika, férfi légpuskában pedig Somogyi Péter került be az Eb-csapatba. Kálmán Bálint a juniorok között indul a győri Európa-bajnokságon és Varga Botondnak is van rá esélye, hogy csapattag lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában