A kajak világbajnokságot kihagyó Kurucz Levente új edzővel készül 

2023.08.16. 20:00

Újra megjött a kedve és hűséges akar lenni klubjához

Nagyon bíztak benne – legfőképp Kurucz Levente -, hogy mostanra a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub versenyzője is készülhet a jövő heti duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, azonban hiába az országos bajnokságon elért három érme, Kurucz Levente nem került be a felnőtt vb-re utazó csapatba.

Kerkai Attila

A vb-t most kihagyó Kurucz Levente hűséges marad a kanizsai klubhoz

Fotó: MKKSZ

A kanizsai tehetség tavaly a halifaxi világbajnokságon már debütált a felnőtt válogatottban, mi több, a Mix (vegyes) 500 méteres számban döntőbe került partnerével, és a hatodik helyen végzett. Kurucz Levente a mostani versenyszezonnak nagy tervekkel vágott neki, erről lapunknak is nyilatkozott, hiszen kvalifikációs időszak van a kajakosoknál is, és minden lehetőséget meg kell ragadni. A néhány hete lezajlott országos bajnokságon a kanizsai versenyző - úgymond - „villantott”, hiszen a k-2 500 méteres olimpiai számban az MTK-s Opavszky Márkkal bajnoki címet szerzett, k-1 500 méteren pedig az olimpiai bajnok Kopasz Bálint mögött végzett a második helyen. 200 méteren harmadikként, 1000 méteren negyedikként zárt. Az, hogy kivívta a felnőtt válogatottságot ezekkel az eredményekkel, gyakorlatilag evidens, mégsem lesz ott a duisburgi csapatban.

– Meglepődött, hogy nincs az utazó keretben? – kérdeztük Kurucz Leventét így a vb előtt egy héttel.

– Igazából nem volt már meglepetés, ugyanis a csapatba kerülést a korábban rendezett két válogatóverseny eredményei határozták meg, és mindenki tudta, hogy nagyjából kik indulnak – válaszolta Kurucz Levente. – Azt, hogy a csapatnévsort valóban nemrég hirdették ki, a lényeget tekintve nem számított. A válogatókon nem értem el olyan jó eredményeket, mint az országos bajnokságon, de közben edzőt váltottam, így Szádovszki Zsolt után Velenszki Tamás, az MTK szakosztályvezetője vette át az edzésem irányítását. Az ob-re már így készültünk, és kijött a bennem lévő munka, ahogy az U23-as ob-n is. Ott kétszázon nyertem, ötszázon harmadik lettem, 200 négyesben pedig nyertünk az MTK-sokkal, de igazából nem éreztem jól magam. Sőt, kiderült, hogy elkapott a koronavírus-fertőzés, úgyhogy az U23-as ob-n a szereplésem akár lehetett volna még jobb is, de a betegség már bennem volt.

– A felnőtt ob-n való eredményeire még térjünk vissza. Nem volt csalódott, hogy már nem vették ezeket az eredményeket figyelembe?

– A csapatba kerülésnek megvan a maga rendje a mi sportágunkban. Egyébként csalódott voltam… Méghozzá azért, mert sokkal jobban szerettem volna fejlődni. Izomzatban sikerült, hiszen Zala György erőnléti edzővel nagyon jól dolgoztunk, de kajakban nem jött az a fejlődés, amit reméltem. Illetve a válogatók után indult meg, és most már fokozatosan szeretném, ha a céljaimhoz közelítene.

– Játsszunk el a gondolattal: hova tudta volna elképzelni magát a vb csapatban?

– Azt gondolom, hogy kajak-kettes ötszázon. Egyesben már nem.

– És az olimpiával mi a helyzet? Van még esélye kijutni?

– Igen. Az MTK-nál egy nagyobb lélekszámú csapat van, ahol edzeni fogok, és ott több variációt is ki tudunk próbálni. Több fiatal kajakos van a csapatban, tudunk még fejlődni, úgyhogy bizakodó vagyok ebben a tekintetben. Nem mondok le az olimpiai részvétel lehetőségéről, de ehhez majd a válogatókon is remélem, olyan eredményt érek el, hogy maradjon esély.

– Muszáj megkérdezni: marad a kanizsai klub kötelékében? Ahogy említette, az MTK csapatával készül és az edző személye is odaköti most már…

– Igen, maradok Kanizsán, a kajak-kenu klubban. Ez a nevelőegyesületem, itt kezdtem el kajakozni, ez a szülővárosom, és ha sikerülne egy nagy eredményt elérnem, pláne olimpiára kijutni, azt szeretném, hogy itteni színekben érjem el. Hűséges akarok maradni. Az MTK-nál ebből a szempontból megértők, ráadásul, amikor Sári Nándi bácsi irányította a munkámat, többször készültünk együtt a fővárosiakkal, úgyhogy ez a helyzet nem újdonság.

– A világbajnokság helyett akkor most pihenés következik?

– …de csak szeptember 15-ig. Akkor már elkezdődik az őszi, alapozó jellegű munka, és bevallom, alig várom, hogy újra vízre szálljak. Visszahozta a kedvem ez az elmúlt öt hét és az ob-n elért eredmények. Ezért vagyok mégis csalódott, mert korábban is jöhettek volna ezek az eredmények...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában