Hosszú puskával bronz

2022.08.25. 19:30

Nagy György 70 évesen jutott fel a világbajnoki dobogóra

Világbajnoki bronzéremmel tért haza a németországi Pforz­heimből Nagy György, a PLE Zalaegerszeg lövésze, aki arra a legbüszkébb, hogy 70 esztendősen szerezte meg legértékesebb érmét az elöltöltős vagy másként történelmi lövész szakágban.

Kerkai Attila

A magyar küldöttség tagjai Pforzheimben. A kép közepén Nagy György, a PLE Zalaegerszeg lövésze Fotó: ZH

Nagy György a lövészet régi szerelmese, a történelmi számok mellett egy kicsivel később köteleződött el, de ennek is már vagy két-három évtizede. Ez is jól mutatja, nem hirtelen fellángolásról van szó, mélyen, örökre elkötelezte magát a sportággal. 

Néhány hónapja büszkén említette, hogy helyet kapott a németországi Pforzheimben sorra kerülő vb-re utazó magyar csapatban. Ahonnan épp a napokban tért haza a veterán sportlövő, aki nem jött üres kézzel. Egy csapatbronz lapult a bőröndjében, amire érthetően nagyon büszke. Ám, nézzük, hogy mi történt a magyar csapattal a hivatalosan a muzeális fegyverek világbajnokságának nevezett viadalon. 

Ahol 22 ország közel 400 versenyzője fogott fegyvert, és a világbajnokság egyik érdekessége volt, hogy a Muzeális (Elöltöltős) Fegyveres Nemzetközi Szövetség megalakulásának 50. évfordulóját is keretei között ünnepelték. Nagy György a hétfős magyar csapat tagjaként a Lamarmora elöltöltő hadipuska álló versenyszámában (50 méter) a csapatversenyben harmadik helyezést, vagyis bronzérmet szerzett. A legeredményesebb versenyző Németh Balázs (a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövész Szövetség korábbi elnöke) lett, aki négy érmet szerzett, s közte egy aranyat is. 

Nagy Györgytől már idehaza azt kérdeztük: pályafutása során hova helyezné ezt a bronzot, tudván, hogy nem ez volt az első nemzetközi érme. 

– Ez az első világbajnoki érmem, ezért a legértékesebbnek tartom, annak ellenére, hogy korábban Európa-bajnokságon a csapattal szereztem már aranyat is – válaszolta Nagy György. – Ez az igazi számom, valamint a százméteres versenyszámok, melyekben most is indultam egyéniben. Abban is szépen indult a viadal, lőttem a tízeseket, de az utolsó lövésekre elfáradtam. Ám nincs mit tenni, mégiscsak hetvenéves vagyok… És az az igazság, hogy magam is hibáztam a felkészülésben. 

S hogy mi volt az a bizonyos hiba? 

– Eleve kevés idő jutott a felkészülésre, többet is lehetett volna rászánni – folytatta az egerszegi lövész. – A másik és a legfontosabb, hogy két puskám van, és úgy gondoltam, közülük most az újabbal lövök, nehogy a másik teljesen elhasználódjon. Viszont a választott fegyver hosszabb, ami az én alacsonyabb termetem esetében nem ideális… De persze, nem lehetek elégedetlen, ez az érem kiemelt helyre kerül a gyűjteményemben. 

A sportember még elmondta: a nemzetközi viadalok ebben a szakágban erre az évre befejeződtek, ám idehaza még vár rá a 100 méteres számok országos bajnoksága, amin szintén szeretne jól teljesíteni. A világbajnoksággal kapcsolatban pedig Nagy György még megemlítette: rendkívül jó volt a hangulat a viadalon, a történelmi lövészek közössége minden tagjára figyel, és mindenkinek a teljesítményét őszintén elismeri. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában