Frissen Zalából

2021.10.06. 14:00

Hegedűs Olivér a góllövés helyett most már edzősködik

Hegedűs Olivér élsportolói pályafutása rövidre sikerült. Az öccse halálát követő orvosi vizsgálatok szívelégtelenséget állapítottak meg a 20 esztendős ZTE-játékos szervezetében. Klubja viszont nem engedte el a kezét.

Tősér Norbert / Nemzeti Sport

Hegedűs Olivér (jobbról) emlékezetes meccse volt 2020 tavaszán a ZTE FC-Fehérvár FC Magyar Kupa-találkozó: csereként lépett pályára, adott egy gólpasszt és lőtt egy gólt.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Másfél hónapja William Gallas minden szerdán egyéni képzést tart a ZTE FC utánpótlásából kiválasztott nyolc fiatalnak. A korábbi 84-szeres francia válogatott belső védő szerepvállalásáról lapunkban is beszámoltunk, ugyanakkor kevesen tudják, hogy a vb-ezüstérmes egykori labdarúgó munkáját a 20 esztendős Hegedűs Olivér segíti.

Hegedűs Olivér (jobbról) emlékezetes meccse volt 2020 tavaszán a ZTE FC-Fehérvár FC Magyar Kupa-találkozó: csereként lépett pályára, adott egy gólpasszt és lőtt egy gólt.
Fotó: Zalai Hírlap

– Jól megy az angol, ezért tolmács is vagyok, de valóban, segédedzőként dolgozom mellette, eddig öt alkalommal tartott foglalkozást    – mondta Hegedűs Olivér, a ZTE Akadémia neveltje, aki a felnőttek között az előző idény végéig leginkább a klub NB III-as csapatában futballozott, illetve öt Magyar Kupa-mérkőzésen is pályára lépett. – Kizárólag technikai foglalkozásokat tart, a jó helyezkedést, a jó átadásokat és a megfelelő labdakezelést igyekszik megmutatni. Az egymás közötti játékokban részt vesz, de kizárólag mandinernek áll be, vagyis azért, hogy visszapasszolja a labdát. Nagyon lojális, és rengeteg tanácsot ad a srácoknak. Inspiráló és megtisztelő testközelből látni, hogyan dolgozik. A helyszínen megnézi az utánpótlás-mérkőzéseket, egyre több a felvett videoanyag, amelyet négyhavonta fog értékelni az adott játékossal, hogy lássák, milyen mértékű a fejlődés.

Az egyéni képzésben Papp Csongor (U17) és Takács Mátyás (U15) mellett az U12-es és U13-as korosztályból hat gyerek vesz részt, akik William Gallas mellett Hegedűs Olivérre is felnéznek, pedig a fiatal középpályás néhány hónappal ezelőtt máshogyan tervezte pályafutását. Öccse, a 18 esztendős Hegedűs Viktor a tavasszal az NB III-ba visszajutó Andráshida SC keretével kezdte el a felkészülést, de az első nyári edzésen összeesett, s a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Mivel a fiatal labdarúgó szív­­elégtelenségben hunyt el, az esetleges örökletesség miatt az orvosok a családtagok és a rokonok kivizsgálását is javasolták, és az eredmény Hegedűs Olivér esetében megrendítő volt.

– Szüleim és az unokatestvéreim is voltak vizsgálaton, de szerencsére náluk mindent rendben találtak az orvosok. Az én vizsgálati eredményem rosszabb értéket mutatott. Az előírás szerinti minimum szívműködési ráta ötvenöt százalék, az MRI-vizsgálat azonban ötven százalékot mutatott csupán. A szív bal kamrája elkötőszövetesedett, ezért felhagytam a versenysporttal. Az első napokban rémült voltam, csak később tudatosult bennem, hogy nem lehetek élsportoló.

A júliusi szívműtét során Hegedűs Olivér mellkasába úgynevezett ICD-műszert helyeztek be, amely elektródákkal kapcsolódik a szívhez, és saját elektromos impulzusaival vezérli a szívizmok összehúzódását. Hasonló szívritmus-szabályozót kapott a nyári Európa-bajnokságon csaknem életét vesztő dán Christian Eriksen vagy a 81-szeres holland válogatott Daley Blind is.

– Egyre inkább megszokom a defibrillátort, ami inkább megelőzés, mert az orvosok szerint kilencvenkilenc százalék az esély, hogy a jövőben nem történik baj a szívemmel. Sajnálom, hogy nem menthettem meg a testvéremet, szoros volt a kapcsolatunk, éppen ezért az elvesztését feldolgozni nem lehet, legfeljebb együtt élni vele. Úgy érzem néha, mintha a testvérem áldozatot hozott volna értem, hogy ne történjen újabb tragédia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában