Frissen Zalából

2021.09.07. 19:28

Emléksarok nyílt Csik Ferenc tiszteletére Keszthelyen

Csik Ferencnek, az 1936-os olimpia 100 méteres gyorsúszóbajnokának relikviáiból nyílt emléksarok a városi könyvtár galériáján.

Péter B. Árpád

A Csik Ferenc-emléksarok avatásán balról Csótár András, Csik Katalin és dr. Iglódi Endre

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A kaposvári születésű Csik Ferenc édesanyja 1924-ben Keszthelyen nyitott dohányboltot, így került a későbbi bajnok a városba. Az úszást a Balatonban szerette meg, előbb a Keszthelyi Törekvés, majd a BEAC versenyzője volt. Orvosként egy bombatámadásban vesztette életét 1945-ben, 31 évesen Sopronban; ma a Keszthely által felajánlott, nemrégiben felújított díszsírhelyben nyugszik.

A Csik Ferenc-emléksarok avatásán balról Csótár András, Csik Katalin és dr. Iglódi Endre
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Unokája, Csik Katalin most Csik Ferenc barokk asztalát és két, hasonló stílusban készült piros foteljét ajánlotta fel a városnak, számos korabeli dokumentum és egy ajtótábla mellett. Azt mondta, nagypapája hagyatékának egyes darabjait vissza kellett vásárolnia gyűjtőktől.

– Csik Ferenc nem csak egy szobor: a lelke itt van – szögezte le Katalin, aki Keszthelyen tanult meg úszni édesanyjától az öbölben, aki mindig azt mondta neki: a vér nem válik vízzé. Igaza lett, ő és a gyermekei is sportolók lettek. – Hiába élek Budapesten, akkor is balatoni gyerek maradok, egyszerűen csak Csik…

Csótár András, a város emberi erőforrások bizottságának elnöke kijelentette: Csik Ferenc a város történetének szerves része, ezért méltó módon igyekez­nek őrizni, ápolni az emlékét.

Dr. Iglódi Endre, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör egyik alapítója, a család régi barátja kiemelte, Keszthelyen 12 helyszínen állítottak mementót a bajnoknak, s reményét fejezte ki, hogy előkerülnek még olyan tárgyak, amelyeket helyiek, gyűjtők őriznek Csik Ferenctől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában