Frissen Zalából

2021.09.25. 15:30

Dokumentumfilmet forgatna és visszatérne az elitbe a zalai freestyler, Molnár Márk (videó)

Molnár Márk, becenevén Monrep pályafutása Kehidakustányból indult. Mielőtt megnézné, hogyan varázsol a labdával, ismerje meg kicsit közelebbről a zalai freestyle focistát.

Ujvári Klaudia

Molnár Monrep Márk a labda bűvöletében

Fotó: Bacskó Szabolcs

2009-ben kezdte

A 25 éves, zalaegerszegi születésű Molnár Márk Kehidakustányban nőtt fel, ott kezdett el a freestyle labdarúgással foglalkozni.

- A többiekhez képest eltérő módot választottam. Sokan videók, vagy bemutatók hatására határozták el, hogy ők a labdát fogják bűvölni. Ezzel szemben én egy lány miatt vágtam bele, amolyan udvarlás céljából, még 2009-ben. Olyan dologgal szerettem volna imponálni neki, ami egyediséget kölcsönöz – mesélt a kezdetekről Márk, aki egyébként televíziós műsorkészítőként végzett az egyetemen, jelenleg videóvágóként dolgozik egy reklámfilmes cégnél.

Molnár Monrep Márk a labda bűvöletében
Fotó: Bacskó Szabolcs

„Te vagy a labda”

- A freestyle foci, ahogy a nevéből is adódik a szabadságról szól, te vagy a labda, az alkotási vágy. Nincs időhöz kötve, nincs edző, aki felkészít. Teljesen autodidakta módon történik az egész. Számomra ez a sport jelent mindent, lényegében az életből való kiszakadást. Leírhatatlan érzés, mikor ütemre zsonglőrködsz. A levegőben van a labda, nálam meg az irányítás. A közösség nagyon összetartó. A legjobb az egészben, hogy míg más sportoknál nagyon nehéz találkozni világbajnokokkal, itt nyílt világbajnokság keretében akármelyikkel lehet közvetlenül beszélgetni, akár a példaképekkel közösen edzeni – mutatott rá a sportág szépségeire.

Hazánkban kiemelten tehetséges freestylerekről beszélhetünk, gondoljunk csak a négyszeres világbajnok Szász Kittire. A férfiaknál a zalai Kvárta Mátyás mellett Hajagos Máté, Karászi Roland és Szabados Ádám ér el kimagasló eredményeket.

- Ádám világrekord csúcstartó, illetve a tavalyi bajnok, Hajagos Máté idei magyar bajnok. Kvárta Mátyás és Karászi Roland pedig korábban világbajnoki dobogós helyen végeztek – tette hozzá.

Fotó: Bacskó Szabolcs

Kitartás, kreativitás, térlátás és fegyelem – ezt a négy dolgot emelte ki a freestyler, mikor a sportágáról kérdeztük.

- Gyakorlatilag mindent átmozgat. Ugyebár három fő stílus létezik: felsőtesttel, ülve és állva végzett trükkök. Ezeknek a stílusoknak külön-külön és egyben is van versenyszáma – részletezte. – Az én erősségem az úgynevezett Low-air, azaz az állva végzett trükkök, körülbelül 8 éve foglalkozom vele komolyabban. Ezt tartom a legkomplexebbnek, egyben a legnehezebbnek. Tulajdonképpen abból áll, hogy különböző szabályos kerüléseket kell elvégezni a labda körül, mindezt hosszabb kombinációkba fűzve. Vannak dupla és tripla kerülések, ezenkívül rengeteg összetett mozdulat. A zsűrizési pontrendszer öt kritériumot foglal magába: nehézség, kivitelezés, a gyengébbik láb stabilitása, kreativitás, kontroll.

Eredmények

Természetesen nem mentünk el szó nélkül az eddigi legjobb eredményei mellett sem.

- A legnagyobb eredményem 2017-ben született, nemzetközi online versenyen harmadik helyezést értem el egy nyílt versenyen, ahova bármelyik országból nevezhettek a versenyzők. Oroszország volt a főszervező. Idén pedig hazai rendezésű online versenyen tudtam diadalmaskodni.

- A három és fél perces videó elkészítésére kaptunk egy szűk hónapot. Maga a verseny februárban indult, körülbelül harmincan neveztünk rá. A kvalifikációs kör után engem a harmadik helyen rangsoroltak. Egyből erős ellenfelet kaptam, azonban szoros párbaj után nyerni tudtam – emlékezett vissza az idei év sikerére.

Kezében a első helyezettnek járó trófeával
Fotó: Bacskó Szabolcs

Hogy mit adott számára a sport? Elmondása szerint nehéz szavakkal kifejezni, de megkísérelte.

- Bejárhattam több országot, különböző fesztiválokon és nagyobb rendezvényeken tarthattam bemutatókat, megmérethettem magam versenyzőként. Jótékonyságból szegény, beteg gyermekekhez is járunk fellépni. Esetenként tanítunk néhány trükköt, jó látni ilyenkor a mosolyt az arcukon. Ez hatalmas motivációt ad nekünk.

Jövőbeli tervek

Ahogy a világbajnoki cím elhódítása szintén inspirálja.

- Szeretném bebizonyítani, hogy Kehidakustányból is lehet valaki világbajnok ebben a sportágban. Ezenkívül hatalmas álmom, hogy a példaképemmel, a jelenlegi világbajnokkal, a brazil Ricardinhoval egyszer Rióban gyakorolhassak a tengerparton. A végső célom pedig, hogy karrierem végén készítsek az itthoni freestyle fociról egy dokumentumfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában