Frissen Zalából

2021.06.15. 11:34

A magyar labdarúgás története című kiállítás Zalaegerszegre érkezett

A labdarúgó Európa Bajnokság végéig, azaz július 12-ig látható a Nemzeti fotótár A magyar labdarúgás története című kiállítása Zalaegerszegen, a Ruszt József téren (Hevesi Sándor Színház előtt). A kiállított 52 képen megelevenednek a sportág fontos pillanatai az Aranycsapattól az éppen zajló foci Eb-ig.

Jóna István

Fotó: © Katona Tibor

Szerdán délelőtt, a kiállítás megnyitóján Répászky Lipót, az MTVA Archívum vezetője elmondta, hogy az MTI Nemzeti Fotótár Európa egyik legnagyobb sajtófotó archívuma, a maga 13 millió fotó negatívjával, és ebből mindösszesen 300 ezer kép interneten keresztül került publikálásra.

- Az ilyen szabadtéri kiállítás lehetőséget ad arra, hogy bemutassuk, most az EB-vel kapcsolatban, hogy milyen sport témájú képeink is vannak. Ugyan csak 52 darab képet hoztunk a futball tematikában, de maga a nemzetifototar.hu weboldalon több mint 300 ezer kép érhető el, és ott összegyűjtöttünk ezen kívül sajtóarchívumi, mozgókép-archívumi és rádióarchívumi tartalmakat, természetesen EB tematikában. A kiállítást úgy építettük fel, hogy mindenki megtalálja benne azokat a korszakokat, amire kedvesen emlékszik vissza, olyan nagy eseményeket, mint a magyar-angol, vagy klubcsapatok esetében az UEFA kupa döntőket, és próbáltunk olyan ikonikus játékosokat is bemutatni, a teljesség igénye nélkül, mint Albert Flórián, Puskás Ferenc, vagy Király Gábor. Azt próbáljuk sugallni a képekkel, hogy igenis a magyar focinak van múltja és lesz jövője is- tájékoztatott Répászky Lipót.

Gecse Péter alpolgármester kiemelte, hogy az Európa Bajnokság időszakában nem csak a médián keresztül, hanem akár egy ilyen közterületi kiállításon keresztül is lehet emlékezni a dicső múltra és a sikeres jelenre is, valamint felhívni a figyelmet a sportág és a sportolás szeretetére.

-A következő egy hónapban lesz látható ez a kiállítás itt a belvárosban. Ez a kiállítás a múltbéli eseményekre hívja fel a figyelmünket, de talán ennél sokkal fontosabb, természetesen a múlt értékeit megbecsülve, hogy mit tudunk megélni a jelenben. Hiszen egy személyes élmény, akár egy futballmérkőzésen, a lelátón ülve, egy szurkolói zónában, akár egy baráti társasággal a tévéképernyők előtt lehet igazán azt átélni, hogy mit is jelent egy válogatott siker, vagy egy klubcsapatnak a sikere- fogalmazott az alpolgármester.

A kiállítás tehát ingyenesen tekinthetik meg Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színház előtti Ruszt József téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában