Frissen Zalából

2021.05.07. 07:00

A Balaton és a Kis-Balaton térségén is áthalad a Tour de Hongrie

Az elmaradt Giróért némi kárpótlásként idén Hévízt és Zalakarost is érinti a kerékpáros Tour de Hongrie útvonala, amelynek egyik szakaszbefutója Nagykanizsán lesz. A rangos nemzetközi mezőny május 12-én Siófokon rajtol, és öt nap alatt 794 kilométert tesz meg a budapesti befutóig.

Péter B. Árpád

A zalai kerekesek a szerpentines szakaszokat sem hagyhatták ki útjuk során Fotó: a szerző

Fotó: CSURGO CSABA

A balatoni, kis-balatoni térség május 13-án a második, Balatonfüred és Nagykanizsa közötti 183 kilométeres szakaszban lesz „érdekelt”. Erre ráhangolásként a hévízi székhelyű, de jelentős kanizsai bázissal rendelkező TEKER Egyesület túrát szervezett a Balaton-felvidéken. Karádi Szabolcs elnök azt mondta, az esemény tiszteletére emlékmezt is készíttettek Nagykanizsa támogatásával; a mintegy 50 fős „kemény mag” ebben teljesítette a szerpentinekkel és emelkedőkkel bőséggel tarkított, majdnem 70 kilométeres penzumot.

A sportvezető szerint a Tour de Hongrie – kerekes berkekben csak TDH... – kicsi vigaszt jelent Zalának a pandémia miatt tavaly elmaradt Giróért.

A zalai kerekesek a szerpentines szakaszokat sem hagyhatták ki útjuk során Fotó: a szerző

A tekeresek ott lesznek a kanizsai befutónál is. Jankovics Ferenc alelnök arról beszélt, helyi és zalai bringásokat is meginvitálva tesznek egy kört a dél-zalai városban, körülbelül egy órával a Tour mezőnye előtt, ezzel is népszerűsítve a versenyt és a kerékpározást. A Tour szervezői a második szakaszt bemutatva egy szinte páratlan turisztikai útvonalat vázoltak, hiszen Balatonfüredről indulva a mezőny kisebb kitérőkkel délnyugatra tart. A Badacsonyt megkerülve Tapolcán, Sümegen, Hévízen és Zalakaroson át jutnak el a bringások a nagykanizsai befutóig.

Nagykanizsa egyébként már tizennégy alkalommal játszott főszerepet a Tour de Hongrie történetében. Az első ottani befutót 1927-ben rendezték, amely a korszak hazai csillaga, a kétszeres Magyar Körverseny-győztes Vida László sikerét hozta. Legutóbb, 2002-ben pedig a német Dressler diadalmaskodott.

A „fél megye” most is testközelből, akár a kapuban állva figyelheti a 42. Tour de Hongrie huszonkét csapatát. A kerekesek között lesz Tour de France sárga trikós, több Giro- és Vuelta-szakaszgyőztes, továbbá utánpótlás világés Európa-bajnok versenyző is.

Kapcsolodó cikkeink:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tour-de-hongrie-terkepen-a-varhato-nagykanizsai-lezarasok-5177797/

https://www.zaol.hu/sport/helyi-sport/tour-de-hongrie-a-balatonfured-nagykanizsa-szakasz-befutoja-a-del-zalai-varosban-lesz-5167687/

A tavalyi versenyről írtuk:

https://www.zaol.hu/sport/hazai-sport/valter-attila-minden-masodperc-szamitani-fog-4474556/

https://www.zaol.hu/sport/hazai-sport/elrajtolt-a-41-magyar-korverseny-4463864/

https://www.zaol.hu/sport/hazai-sport/holnap-rajtol-a-tour-de-hongrie-bemutattak-a-csapatokat-4462784/

https://www.zaol.hu/sport/hazai-sport/veglegesse-valt-az-idei-program-4270752/

https://www.zaol.hu/sport/hazai-sport/oktoberre-halasztottak-a-tour-de-hongrie-t-3972069/

Képeink a 2018-as évből:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában